App Shack och DataTjej vill få fler kvinnor och ickebinära att upptäcka programmeringsvärlden
Hem NYHETER App Shack och DataTjej vill få fler kvinnor och ickebinära att upptäcka programmeringsvärlden

App Shack och DataTjej vill få fler kvinnor och ickebinära att upptäcka programmeringsvärlden

Publicerat av: Redaktionen

App Shack det prisbelönta techbolaget som utvecklar mobila appar och webblösningar, vill ha in fler kvinnor i techbranschen.

Tillsammans med DataTjej arrangeras en programmeringskväll i Uppsala för tjejer och ickebinära, för att helt enkelt locka fler till den mansdominerade techbranschen.

Hos App Shack i Uppsala arbetar 20 personer, fyra av dessa är tjejer/ickebinära. Under de senaste 1,5 åren har bolaget arbetat för att förändra könsfördelningen och lagt en strategi för att öka jämställdheten och mångfalden på arbetsplatsen. I det arbetet ingår bla. att bidra aktivt för att öka intresset för IT- & Data hos tjejer och ickebinära redan under utbildningstiden. Bland annat erbjuder App Shack praktikplatser, sommarjobb och praoveckor för studenter vid universiteten. Elin Swedin är en av två tjejer på byrån och sitter själv i ledningen. För henne är detta en hjärtefråga och hon har själv gått datavetenskapsutbildningen på Uppsala universitet, bland en stor majoritet av killar.

App Shack och DataTjej vill få fler kvinnor och ickebinära att upptäcka programmeringsvärlden– Det behövs en mix av olika människor i vår bransch. Vi utvecklar ju exempelvis appar som ska användas av alla, då kan vi inte ha enbart killar som programmerar och utvecklar. En blandning av kön, kulturer och bakgrunder behövs för kreativiteten och balansen. Just nu skriker techbranschen efter duktiga utvecklare, designers och programmerare och just kvinnor och ickebinära behövs det extra mycket av, säger Elin Swedin.

Som ett led i arbetet inleder App Shack nu ett samarbete med DataTjej, en medlemsorganisation för studenter och blivande yrkesverksamma över hela landet.

Tillsammans bjuder man in tjejer och ickebinära till ett gemensamt kvällsevent med robotprogrammering, Mario Kart-turnering och tävlingar. Kvällen syftar främst till att visa hur arbetslivet fungerar, skapa möten mellan yrkesverksamma och studenter samt såklart nätverkande och socialt umgänge.

– Det kommer bli en lättsam och kul kväll med spännande tävlingsinslag och mingel, vi vill att fler ska få upp ögonen för hur ett arbete på en digital produktionsbyrå ser ut och visa dem hur vi jobbar. Vi vill både inspirera och inspireras, och samtidigt hoppas vi att attrahera fler kvinnor till vår bransch i framtiden, säger Elin Swedin.

Och tanken är just att fler event som detta ska arrangeras framåt, eventet är redan fullbokat och App Shacks arbete fortsätter även i framtiden. Närmast ser byrån över ett mentorskapsprogram för studenter och eventuellt kommer en sk. App Shack Academy utvecklas över tid.

Och det är just denna typ av samverkan som DataTjej arbetar för. Med sina ca 3300 medlemmar fungerar de som en matchmake mellan näringslivet och studenterna, samtidigt som medlemmarna får ett sammanhang och en trygg gemenskap med andra DataTjej-medlemmar i nätverket.

– Livet som tjej och ickebinär kan vara rätt ensamt ibland, då finns vi här och stöttar och agerar bollplank. Vi är jätteglada för att arrangera den här kvällen tillsammans med App Schack. Vi ser detta som ett mycket bra tillfälle för medlemmarna att få kontakt med näringslivet och samtidigt få träffas och knyta nya kontakter. Vi vill uppmuntra fler tjejer och ickebinära att satsa på IT, det är ett framtidsyrke och just den här typen av företagsträffar vill vi se mer av. Intresset för vår verksamhet ökar från företagens sida, som blir allt mer medvetna om att mångfald medför positiv skillnad på arbetsplatsen. Det gör mig hoppfull, säger Gideon Landeman, styrelseledamot på DataTjej.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>