INSU:s utbildningskoncept hjälpte AppTek att hitta ny kompetens
Hem APPAR INSU:s utbildningskoncept hjälpte AppTek att hitta ny kompetens

INSU:s utbildningskoncept hjälpte AppTek att hitta ny kompetens

Publicerat av: Redaktionen

Under de senaste åren har elinstallationsbolaget AppTek haft ett löpande samarbete med INSU.

Bland annat genomför AppTek internutbildning hos INSU flera gånger per år och de tar också emot lärlingar från INSU:s vuxen- och gymnasieutbildningar.

– Samarbetet med INSU har fungerat väldigt bra. Vi har en nära kontakt och nivån på utbildningarna är både hög och verklighetsförankrad, säger Andreas Clarberger, grundare och vd för AppTek.

Utbildningsföretaget INSU har i över 30 år försett flera bolag inom installationsbranschen med lärlingar. Sedan 2020 erbjuder de ett nytt utbildningskoncept för vuxna som är intresserade av att byta karriär eller bransch. Syftet med utbildningen är att lärlingen ska få kombinera teoretiska och praktiska studier med arbetet hos ett företag under sammanlagt 21 veckor fördelat på två år. I samband med anställningen får lärlingen lön enligt kollektivavtal.

INSU:s utbildningskoncept hjälpte AppTek att hitta ny kompetens

Albin Månsson, lärling som installationselektriker på AppTek.

Under våren tog AppTek emot sin första lärling, Albin Månsson, via det nya utbildningskonceptet.

– Företagslärling är lite speciellt eftersom personen i fråga faktiskt inte har något utbildning inom branschen sedan tidigare. Det gör att lärlingen verkligen behöver visa på andra sätt att denne brinner för yrket och att vi i vår tur måste våga satsa lite, vilket har varit fallet med Albin, säger Andreas Clarberger.

Ökat behov av elektriker i framtiden

Andreas Clarberger har sett en stark drivkraft i Albin Månsson och planen är att Albin ska få fast anställning efter att utbildningen är avslutad. Det sista steget i utbildningen är att lärlingen utför ett yrkesprov enligt ETG-konceptet.

Förutsatt att lärlingen blir godkänd mottar den ett certifikat enligt Elbranschens centrala yrkesnämnd, och om man inte blir godkänd finns möjligheten att göra omprov inom en månad. Skulle även det bli underkänt krävs ytterligare 800 timmars lärlingsanställning för att den anställde ska erhålla ECY-certifikatet.

Andreas Clarberger utesluter inte möjligheten att ta sig an fler lärlingar via det nya konceptet och understryker även att det i framtiden kommer att finnas ett stort behov av elektriker.
– Hittar vi rätt person som vi verkligen tror på så kan jag tänka mig att ta in en företagslärling igen. Elektriker är ett väldigt föränderligt yrke där det kommer otroligt mycket nytt hela tiden, varför de kommer att finnas ett ökat behov under en lång tid framöver, avslutar Andreas Clarberger.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>