Trots pandemin kommer skolklasser i hela Göteborg återigen att få möta sina utvalda författare nästa vecka.
Förra året blev Litteraturveckan inställd, men omställd, med kort varsel, i år är den helt digital.
Varje år i slutet av mars brukar en mängd barn- och ungdomsboksförfattare och illustratörer från hela landet komma till Göteborg för att besöka skolklasser i hela staden.
Förra årets Litteraturvecka fick dock ställas in och ställas om med kort varsel på grund av pandemin. Författarna kunde inte komma rent fysiskt och digitala möten hade inte ännu blivit en del av vår nya vardag. Många av författarbesöken blev trots allt av senare under våren, i digital form, vilket la grunden för att arrangörerna i år vågar göra veckan helt digital.
Inspiration trots pandemin
Mellan den 22 och 26 mars kommer eleverna att få möta utvalda författare för samtal och lektioner via länkar och skärmar.
– Det känns väldigt bra att vi mitt i pandemin lyckas ge barnen tillgång, inspiration och lust till läsning och ett möte med en författare, säger Anna Hansson, barnbibliotekskonsultent i Göteborg.
I år deltar närmare 30 författare, däribland Mårten Sandén, Pia Hagmar, Torsten Bengtsson och Kerstin Lundberg Hahn.
– Det är jättebra att Litteraturveckan trots allt blir av. En så viktig och peppande del av arbetet med läs- och skrivlust ska man hålla högt. Om den behöver ske digitalt, so be it. Det viktiga är mötet och samtalet runt litteraturen, inte formen i sig, säger Kerstin Lundberg Hahn.
Unikt evenemang
Litteraturveckan är ett stort samarbetsprojekt mellan stadens barnbibliotekskonsulent, skolbiblioteksutvecklare, barn- och skolbibliotekarier och lärare ute i stadsdelarna, med stöd från Västra Götalandsregionen.
Alla skolor i hela Göteborgs stad är inbjudna att ta del av Litteraturveckan, som riktar sig till elever i årskurs 2, 5 och 8. Varje klass väljer ut ett författarskap som de förbereder tillsammans och sedan bjuder de in författaren till en lektion. Besöket kan innehålla samtal om lästa böcker, skrivarövningar, workshops och att författaren berättar om sitt arbete. Barnen får chansen att ställa frågor.
– För mig är Litteraturveckan i Göteborg en av årets höjdpunkter, något att längta efter. Speciellt att vara på plats och möta så många härliga skolklasser med förväntansfulla elever. Det optimala är såklart att vara klassrummen, men när detta inte är möjligt är ett digitalt författarbesök så mycket bättre än att ställa in. Det ger möjlighet att digitalt förmedla läs- och skrivglädje till eleverna, ge lästips och svara på tusen och en fråga, säger Torsten Bengtsson, en annan av de utvalda författarna.