Hem Teknik ”Tjejer som vill gå teknik” på turné – Göteborg först ut

”Tjejer som vill gå teknik” på turné – Göteborg först ut

Publicerat av: Redaktionen

Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” har funnits i ett år och har närmare 900 medlemmar.

Gruppen är en mötesplats för tjejer som vill komma i kontakt med andra teknikintresserade inför gymnasiet.

”Tjejer som vill gå teknik” på turné – Göteborg först ut

Under Gymnasiedagarna och Future Skills som arrangeras 9–11 oktober på Svenska Mässan i Göteborg deltar gruppen som mässutställare.

Med Facebookgruppen ”Tjejer som vill gå teknik” vill Teknikföretagen skapa ett forum för tjejer som funderar på att söka teknikprogrammet eller något annat program med teknisk inriktning som industritekniska eller el- och energiprogrammet.

I veckan deltar Teknikföretagen på gymnasiemässa i Göteborg.

Syftet är detsamma som på Facebook, att erbjuda en mötesplats där teknikintresserade kan diskutera och peppa varandra inför det stundande gymnasievalet.

Teknikföretagens ungdomskommunikatör Elin Östblom ser fram emot att träffa tusentals blivande gymnasieelever, deras vårdnadshavare och skolpersonal.

– Även om antalet tjejer som söker teknikprogrammet ökar behövs initiativ som stöttar unga att göra normbrytande studieval, säger Elin Östblom, ungdomskommunikatör på Teknikföretagen.

Precis som vi har gjort på Facebook vill vi erbjuda en avslappnad mötesplats där ungdomarna kan diskutera på

deras egna villkor, utbyta erfarenheter och tipsa varandra om skolor och inriktningar. I vår monter kan man dessutom ladda sin mobil och rita med 3D-penna.

Enligt Skolverkets preliminära statistik gällande läsåret 2018/2019 har andelen tjejer som söker till teknikprogrammet ökat.

”Tjejer som vill gå teknik” på turné – Göteborg först ut

Från 16,8 procent (2017/2018) till 18,1 procent. På industritekniska programmet är 10,5 procent av de sökande tjejer.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>