Nu öppnar Wadströms Exploranation Laboratory!
Hem EFTER PLUGGET Den 9 april öppnar Wadströms Exploranation Laboratory!

Den 9 april öppnar Wadströms Exploranation Laboratory!

Publicerat av: Redaktionen

Ett unikt laboratorium öppnas nu för vetgiriga och nyfikna unga som vill ha fakta på bordet, bortom alla larmrapporter och bruset av tyckanden i sociala medier.

Den 9 april 2022 öppnas Wadströms Exploranation Laboratory i Norrköping för allmänheten.

Laboratoriet finns på översta våningen i Visualiseringscenter C och är en del av Linköpings universitet. Här har LiU-forskare inom exempelvis klimat, miljö och sociologi, tillsammans med forskare inom visualisering, skapat helt nya möjligheter att förstå och utforska världen omkring oss.

Ordet Exploranation är en sammanvägning av orden explore, som betyder utforska, och explanation, som betyder förklaring – detta är det unika med Wadströms Exploranation Laboratory. På interaktiva skärmar, en glob och ett antal visualiseringsbord får besökaren tillgång till fakta inom områden som alla har koppling till hållbarhet, det handlar om klimat, biologisk mångfald, havsmiljöer och inte minst hur vi lever, äter och bor.

I ett första steg handlar det om att uppleva, ta till sig sambanden och se helheter.
I nästa steg erbjuds guidning där ännu mera data kan hämtas upp och frågorna som besvaras bli allt klurigare.
I ett tredje steg kan exempelvis ungdomar i en gymnasieklass skapa egna forskningsprojekt och med hjälp av de stora mängder data som finns tillgängliga blotta helt nya samband och skapa egna presentationer som visas för lärare och klasskamrater i Visualiseringscenters stora domteater. Datorer finns att låna liksom inspelningsstudio.

Nu öppnar Wadströms Exploranation Laboratory!

Professor Anders Ynnerman välkomnar besökare till Wadströms Exploranation Laboratory.

–  Wadströms Exploranation Laboratory är den sista pusselbiten i den vision vi hade när Visualiseringscenter startades för mer än tio år sedan. Det här är en plats där barn och unga får utforska verkligheten och bli inspirerade att intressera sig för vetenskap och teknik, säger Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering och direktör för konsortiet Visualiseringscenter.

Ett laboratorium av det här slaget kan inte byggas upp utan en långsiktig finansiering och i det här fallet kommer den från Stig Wadströms stiftelse.

–  Stig Wadström var mycket intresserad av teknik och nya innovativa lösningar. Campus ligger på den plats där familjen Wadströms textilindustrin en gång blomstrade och vi är övertygade om att Stig skulle uppskattat att hans namn nu lever vidare i ett laboratorium där ungdomar kan utveckla sitt intresse för naturvetenskap och teknik, säger Robert Willén, ordförande för Stig Wadströms stiftelse.

–  Detta är forskning i världsklass med stor framtidspotential. Vi är otroligt tacksamma för den långsiktiga donation och goda samarbete som vi har med Stig Wadströms stiftelse. Det här är bara ett exempel på en lång resa vi ska göra tillsammans, säger Jan-Ingvar Jönsson, rektor vid LiU.

Fler donationer är välkomna. Noss Foundation finansierar utvecklingen av en framtida installation kring biologisk mångfald. Swedbanks stiftelse för vetenskaplig forskning har bidragit med en donation för utveckling av laboratoriet i Norrköping och Knut och Alice Wallenbergs stiftelse finansierar under tio år en gästprofessur i Exploranation, eller Visual Science communication, vid Linköpings universitet.

På Universeum i Göteborg finns ett nyöppnat laboratorium, Vislab. Bakom utvecklingen av de båda laboratorierna står Visualiseringscenter C och Universeum.

– Universeums kunskaper inom pedagogik och lärande tillsammans med vår kunskap om
visualiseringsteknik och mjukvara har vi lyckats utveckla två unika laboratorier där visualiseringsteknik möter forskningsdata. Detta har varit möjligt tack vare Stenastiftelsens donation till Universeum och Stig Wadströms stiftelses engagemang i Wadströms Exploranation Laboratory här i Norrköping, säger Anders Ynnerman.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>