I Ungdomsromanen Hemligheter mellan dig och mig, skriven av Eva Eriksson Klang, får läsaren följa Emma under årskurs 7.
Hon, en helt vanlig, glad och nyfiken tjej blir utsatt för grooming av en man som utger sig för att vara Jens 16 år.
Berättelsen har tydliga budskap.
Målgrupp från 12 år.
Eva berättar varför hon skrev om nätgrooming.
– Allt oftare skrivs i tidningar om domar sexuella övergrepp på barn och framför allt en händelse skakade om mig; en flicka tog livet av sig, efter att ha blivit utsatt för grooming. Då bestämde jag mig för att skriva en skönlitterär bok om ämnet, med lyckligt slut och tydliga budskap. När jag även insåg att det fanns få ungdomsromaner som behandlar nätgrooming blev mitt beslut att skriva allt fastare.
Eva tycker att barn än mer behöver informeras om faror på nätet, till exempel via skolan, barn- och ungdomsprogram, tidningar och böcker för barn/ungdomar. Och föräldrar har förstås den viktigaste rollen här. Utredningar visar att försök till kontakter i sexuellt syfte på nätet är mycket vanligt (se bifogad länk Barnafrid). Eva har själv frågat ungdomar, och många har bekräftat att försök till nätgrooming är vanligt.
Sommaren 2014 började Eva med researcharbetet till boken. Då hade hennes första ungdomsroman Kalle är mobbad, aktionsgruppen ingriper kommit ut, en bok om mobbning som fokuserar på en lösning (Idus förlag). Även den berättelsen utspelar sig Luleå.
– Men boken om nätgrooming har inte varit lätt att skriva, säger Eva. Jag visste inte mycket om ämnet, men började med att beställa domar från Tingsrätter. Och läste flera faktaböcker och rapporter. Allt för att få en bild av förövaren, och hur de kan gå till väga. Stundom var det väldigt otäckt att läsa, vad barn kan utsättas för.
För att i perioder vila från detta jobbiga ämne, berättar Eva, att hon parallellt skrev en humoristisk feelgoodroman, tillsammans med sin bror Mats Eriksson. Romanen Ny trånad läker snart ett brustet hjärta blev klar först och kom ut 2018 på förlaget Whipmedia.
Tillbaka till ungdomsromanen: Eva berättar att flera personer har gett synpunkter på manuset eller ingående bitar, bland andra en psykoterapeut samt kuratorer som arbetar med barn/ungdomar. Och flera testläsare. Eva har även haft en redaktör. Region Norrbotten gav ett mindre stöd som kunde nyttjas till en del externa tjänster.
– Det är värdefullt att få andras tankar. Särskilt givande var det att få bolla frågor med Frida, högstadieelev från Luleå. Jag är ju inte direkt hemma på sociala medier och hon har, förutom att ge synpunkter på manuset, berättat om hur ungdomar nyttjar sociala medier och hur de fungerar.
Syftet med boken är att, förutom att berätta en historia, medvetandegöra barn om farorna på nätet. Men samtidigt visa att allt går att lösa! Emma visar på mod. Skamkänslorna sitter djupt, men Emma inser att hon måste berätta. Att våga berätta är en nyckel till lösning! Boken är skriven i en positiv anda, betonar Eva.
Eva bestämde att ge ut boken på eget förlag Blickfånget.
– Jag bestämde att ge ut boken själv, då är jag till exempel fri att ge boken till rabatterat pris under någon period om jag vill det, jag sätter priset helt själv. Det kommer även att bli roligt att lära sig alla ingående bitar i en bokutgivning. Och jag har en distributör, som skickar böckerna. Boken finns i fysisk form och e-bok hos Bokus, Adlibris med flera.
Om författaren: Eva bor sedan många år i Luleå och härstammar från Överkalix. Efter ett arbetsliv som byggnadsingenjör och senare ekonom, kan hon nu som pensionär skriva mer än tidigare. Skrivandet började på fritiden för cirka 20 år sedan genom arbetet med dokumentära boken om far Morjärvmannen och Säpo, ett familjeprojekt, där Eva var den drivande (boken kom ut 2011 på Hjalmarsson o Högbergs bokförlag). Eva har påbörjat en ny feelgoodroman.
Mer info finns på författarsidan www.evaerikssonklang.se