Chalmerist belönas för unikt matteprojekt
Hem NYHETER Chalmerist belönas nu för unikt matteprojekt

Chalmerist belönas nu för unikt matteprojekt

Publicerat av: Redaktionen

Chalmeristen Nils Grimbeck har de senaste fem åren arbetat med Matte EX, ett projekt som genom hans framgångsrika insatser riktar sig mot elever i alla Partilles högstadieskolor med extra fallenhet för matematik.

Matte EX ger eleverna möjlighet att komma i kontakt med svårare problem och utmana dem så att de fördjupar sitt intresse för ämnet.

Han belönas nu med Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap, av Forum för tekniska fysiker på Chalmers.

Skolverket beskriver att fem procent av eleverna i skolan kan räknas som särskilt begåvade. De behöver många gånger andra utmaningar än sina klasskamrater. Det kan vara svårt att uppmärksamma en särskilt begåvad elev eftersom det händer att de underpresterar i skolan för att passa in eller för att de har tappat lusten att lära.

Nils Grimbeck studerar andra året på Teknisk matematik på Chalmers. Han har under de senaste fem åren arbetat med Matte EX, ett projekt som riktar sig till elever i Partille högstadieskolor med extra fallenhet för matematik.

Chalmerist belönas för unikt matteprojekt

Från vänster: Bert-Inge Hogsved och Nils Grimbeck.

-Jag hade själv ganska lätt för matematik under högstadiet och arbetade med högre årskursers matematikböcker på egen hand, men saknade att räkna tillsammans med jämnåriga. Matte EX är ett komplement till ordinarie matematikundervisning där de elever med behov av extra utmaning får räkna och lösa problem tillsammans, samtidigt som de får adekvata utmaningar så att de fortsätter att utvecklas, säger Nils Grimbeck.

Varje vecka stannar därför eleverna en extra timme i skolan och löser problem tillsammans med en anställd mattementor som tidigare deltagit i projektet.

-Eleverna får tillsammans med sina mentorer upptäckta matematiken. De blir duktiga problemlösare och får en djupare förståelse för hur formler och satser fungerar, eftersom de själva fått bevisa dem som en del av en uppgift. Även om de inte kommer arbeta med matematik i framtiden så har de alltid nytta av metodiken för att lösa svåra problem och förhoppningsvis kan vi även ha väckt ett intresse genom att visa både hur rolig och användbar matematiken är, säger Nils Grimbeck.

2018 startade Nils Grimbeck och hans före detta lärare Tuula Maunula upp det hela som ett pilotprojekt på en skola i Partille och den aktuella skolan betalade en ersättning, men Nils lyckades få projektet att bli kommungemensam så nu är det Partille kommun som står för anställning och ersättning till mentorerna. Det som började med en klass i en skola i för fem år sedan har utökats och omfattar sedan 2020 samtliga fem högstadier i Partille och totalt sex elevgrupper med runt tio elever vardera.

-Jag har inte lyckats hitta något liknande projekt under dessa år, och jag hoppas att Matte EX kommer finnas kvar i Partille framöver och kanske i fler kommuner i framtiden. Min ambition har varit att bygga något som finns kvar under en lång tid och som fortsätter att utvecklas även när jag inte längre är involverad, säger Nils.

Nils Grimbeck får för sitt arbete med matematikundervisning i Partille årets Bert-Inge Hogsveds pris för bästa entreprenörskap. Det instiftades 2011 av Bert-Inge, själv teknisk fysiker och priset delas varje år ut till studenter inom teknisk fysik, teknisk matematik eller kemiteknik med fysik på Chalmers. Syftet är att uppmärksamma entreprenöriella initiativ bland Chalmers studenter.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>