Skill satsar på barn och unga för att möta kompetensbehovet inom industri- och teknikföretag
Hem EFTER PLUGGET Skill satsar på barn och ungdomar för att möta kompetensbehovet inom industri- och teknikföretag

Skill satsar på barn och ungdomar för att möta kompetensbehovet inom industri- och teknikföretag

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med ett antal företag och andra aktörer inom industri, teknik och it/tech växlar Skill upp arbetet med att engagera barn och unga att utveckla intresset för teknik och innovation.

Syftet är att möta det långsiktiga kompetensbehov som finns hos industri- och teknikföretagen.

Satsningen innebär bland annat etableringen av fler lovaktiviteter som ger barn och unga chansen att möta industri och teknik på nya sätt. Aktiviteterna ska skapa nyfikenhet att se och lära sig mer. Målet är att fler i de nya generationerna ska förstå hur många spännande yrken, och möjligheter att påverka samhällsutvecklingen, som finns inom industri och teknik.

Det framtida kompetensbehovet är fortsatt stort och att hitta rätt kompetens har länge varit en utmaning. För att fortsätta vara framgångsrika behöver vi i Sverige skapa bästa möjliga villkor för teknikföretag som vill utveckla bättre produkter, effektivare produktionsprocesser och bidra i den samhällsomställning vi är mitt uppe i. Tillgång på kompetens är den klart viktigaste faktorn för teknikutveckling, fortsatt tillväxt och innovationskraft.

Skill satsar på barn och unga för att möta kompetensbehovet inom industri- och teknikföretag

Bild från Boost week 2021

– För att möta kompetensbehovet måste vi arbeta långsiktigt och aktivt i tidiga åldrar för att etablera kontakt med och inspirera kommande generationer. Vi vet att industrin rymmer många av framtidens häftigaste karriärmöjligheter, inte minst för den som vill vara med att lösa viktiga samhällsutmaningar med hjälp av ny teknik. Men fler behöver få veta, uppleva och förstå. Boost week och Code Summer Camp är två exempel på lovaktiviteter som nu utökas och som öppnar dörren för framtidens medarbetare, säger Jonna Castell, projektledare på Skill.

Boost week erbjuder barn i årskurs 5 att upptäcka teknik genom studiebesök, case från teknikföretag och inspirationsföreläsningar. Code Summer Camp är ett programmeringsläger där barn och unga i åldern 7-17 år får lära sig att programmera. Förutom att Skill erbjuder lovaktiviteter med fokus på teknik och IT arbetar man också aktivt med inspirationsföreläsningar och innovationstävlingar för elever i skolan.

– En viktig del i arbetet med att inspirera barn och unga är en aktiv samverkan med såväl skola som övrigt näringsliv. Vi är en engagerad part som samlar krafterna och skapar förutsättningar, vi tror på styrkan i samverkan och samarbete. Tillsammans med andra aktörer, företag och utbildningsanordnare tar vi gemensamt ansvar för att lägga en bra grund för nästa generation så att de kan göra väl underbyggda studie- och yrkesval, säger Elin Hultman, Vice VD på Skill.

Skill ägs av 18 industriföretag, tre kommuner och ett regionförbund. Ett av Skills uppdrag är att skapa nytta och tillväxt för industrin. Varje år återinvesterar Skills ägare en del av den budgeterade vinsten vilket möjliggör för Skill att jobba med initiativ och projekt som är till gagn för den långsiktiga kompetensförsörjningen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>