Combitech och Mattecentrum ingår nytt partnerskap för att lösa framtidens utmaningar
Hem UTBILDNING Combitech och Mattecentrum ingår ett nytt partnerskap för att lösa framtidens utmaningar

Combitech och Mattecentrum ingår ett nytt partnerskap för att lösa framtidens utmaningar

Publicerat av: Redaktionen

Idag inleder Mattecentrum och Combitech ett nytt partnerskap.

Syftet med partnerskapet är att tillsammans bidra till unga elevers intresse för STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) och på sikt öka antalet ingenjörer som kan lösa nutida och framtida utmaningar.

Sverige beräknas sakna 50 000 ingenjörer till år 2030, något som utgör en betydande utmaning för att lösa framtida hållbarhetsutmaningar inom olika branscher och sektorer. Mattecentrum har sedan länge verkat för att fler barn och unga ska få upp ögonen för matematik, samt kunna erbjuda tillgängligt matematikstöd för alla och på så sätt göra ingenjörsbranschen mer jämlik.

– Genom vårt nya partnerskap med Combitech känner vi framtidshopp. Fler barn kommer få möjlighet att lära, förbättra sina kunskaper och öka sitt intresse för matematik. Om vi vill att Sverige ska vara konkurrenskraftigt i framtiden behöver vi en arbetskraft som består av de skarpaste hjärnorna. Det är dagens ungdomar som ska utveckla nya läkemedel, ny teknik och i förlängningen skapa tillväxt och utveckling i våra samhällen – vi måste tidigt hjälpa barn att göra matematik roligt och förståeligt, och det gör vi tillsammans säger Ellen Eriksson, Generalsekreterare på Mattecentrum.

För att lösa framtidens utmaningar är det avgörande att barn och unga får upp intresset för matematik. Parallellt är det också centralt med samverkan över sektorer, inom branscher och genom hela samhället.

– Bristen på ingenjörer är en samhällsutmaning som vi måste möta tillsammans. Att vidta gemensamma åtgärder för att ta itu med den nuvarande och framtida bristen på ingenjörer är avgörande för ett motståndskraftigt samhälle. Ingenjörer spelar en väsentlig roll för att hitta innovativa lösningar på befintliga och kommande utmaningar. Det är ingenjörerna som designar och implementerar hållbara tekniker, processer och infrastrukturer. Genom att främja ingenjörstalanger kan vi låsa upp tekniska möjligheter, driva innovation, skapa nya jobbmöjligheter, överbrygga samhällsklyftor och ge individer möjlighet att forma en hållbar framtid för alla – och det börjar med barnen, säger Jessica Öberg, vd på Combitech.

Snabbfakta

 • Combitech och Mattecentrum ingår nytt partnerskap för att lösa framtidens utmaningar

  Jessica Öberg, vd på Combitech och Ellen Eriksson, generalsekretare Mattecentrum

  Sverige kommer sakna 50 000 ingenjörer år 2030, enligt SCB.

 • Svenska barn i årskurs 4 och 8 uppvisar lägre matematikresultat än genomsnittet för EU och OECD, enligt TIMSS 2019.
 • Pisa 2022-rapporten som presenterades den 5 december 2023 visar att Sveriges 15-åringar tappar i matematik och läsförståelse.
 • Enligt Sveriges Ingenjörer var det lägsta medelbetyget av alla ämnen i årskurs 6 och 9 i Sverige i matematik.
 • Under läsåret 2020/21 uppnådde endast 12 procent av flickorna och 11 procent av pojkarna i årskurs 9 betyget A i matematik.
 • Enligt Sveriges Ingenjörer attraherar inte ingenjörsutbildningar tillräckligt många tjejer, trots att de har rätt förkunskaper i matematik.
 • Skolverket uppskattade behovet av att examinera 3 000 fler mattelärare för årskurs 7–9 och 1 700 fler för gymnasiet under 2019–2023.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>