Digitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerare
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Digitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa nu på fler programmerare

Digitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa nu på fler programmerare

Publicerat av: Redaktionen

Idag publicerar Myndigheten för yrkeshögskolan en områdesanalys gällande behovet av programmerarkompetens.

”Digitaliseringen gör att programmerare behövs överallt i samhället”, säger myndighetens analytiker Jessica Sjönell.

För att skapa en ökad transparens och nytta för utbildningsanordnarna har ett nytt format för myndighetens områdesanalyser utvecklats. Myndighetens analytiker Jessica Sjönell berättar om slutsatserna i områdesanalysen.

Vilken typ av utbildningar är det yrkeshögskolan erbjuder inom det här området?

-Yrkeshögskolan utbildar bland annat webbutvecklare, backend- och frontend-programmerare. Men det finns också en del andra inriktningar som t.ex. programmerare mot inbyggda system och sakernas internet eller databasutvecklare, säger Myndigheten för yrkeshögskolans analytiker Jessica Sjönell.

Är det populära utbildningar?

– De goda möjligheterna till jobb efter examen har gjort de här utbildningarna väldigt populära. En utmaning för många av utbildningarna inom det här området är istället låg examensgrad, säger Jessica Sjönell.

Digitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareÄr det lätt att få jobb i den här branschen efter examen?

– Det ser ljust ut för programmerare och systemutvecklare. De får jobb efter examen och dessutom är det i jämförelse med många andra utbildningar ovanligt många av de examinerade som får jobb som i hög grad överrensstämmer med det man utbildat sig till, det vi kallar rätt jobb.

Hur ser efterfrågan av kompetens ut framöver?

– Nästan alla svenska företag efterfrågar produkter och tjänster som är direkt beroende av den här kompetensen. Den digitala transformationen driver på utvecklingen och numera är det inte bara IT-företag som är beroende av programmeringskompetens. Därför ser vi redan idag en stor efterfrågan och på sikt talar mycket för att den kommer att fortsätta öka.

Kommer utbudet att förändras de närmaste åren?

– Vi har utökat antalet platser inom området för att möta den stora efterfrågan som finns på arbetsmarknaden och tycker att vi lagt oss på en ny bra nivå. I dagsläget bevakar vi kvaliteten på utbildningarna och konjunkturen för att på bästa sätt möta de behov som finns.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>