Hem SkolNivåEftergymnasial Utbildning Biblioteken viktiga för digital kunskap – men saknar tydligt uppdrag

Biblioteken viktiga för digital kunskap – men saknar tydligt uppdrag

Publicerat av: Redaktionen

80 procent av folkbiblioteken gör insatser för att för att öka medborgarnas digitala delaktighet.

Men fortfarande saknas ett tydligt uppdrag för biblioteken att utföra detta viktiga arbete, enligt rapporten Insatser för digital kompetens på folkbiblioteken.

Biblioteken viktiga för digital kunskap – men saknar tydligt uppdrag

Språkkraft visar besökare på Norrköpings stadsbibliotek hur man lär sig svenska med hjälp av en app. Bilden är tagen under kampanjveckan Get online week. Foto: Anders Lundquist

Rapportens resultat bygger på svar från 264 kommuner, varav 210 (80 procent) har bibliotek som anordnar aktiviteter för ökad digital delaktighet. Hälften gör det året runt. De vanligaste insatserna rör informationssökning, digital teknik, läsfrämjande och bibliotekets egna tjänster.

Många erbjuder även aktiviteter med koppling till offentligt finansierade samhällstjänster. Studien visar också att kampanjveckorna Get online week och E-medborgarveckan är viktiga för att lyfta bibliotekens arbete med digital delaktighet.

Nästan hälften av biblioteken är aktiva under kampanjerna.  Ytterligare en slutsats är att bibliotekspersonalen får många digitala frågor i sitt vardagliga arbete.

Här gör de en viktig insats. Däremot är deras möjligheter att ge hjälp beroende av den specifika kommunens resurser. Det saknas ett tydligt uppdrag för att folkbilda kring digitala frågor på bredare front. Ett sådant uppdrag skulle lyfta bibliotekens roll på området.

Insatser för digital kompetens på folkbiblioteken är framtagen av Ida Norberg, Sundsvalls stadsbibliotek, på uppdrag av Digidelnätverket och Sveriges kommuner och landsting (SKL), med finansiering av Kungliga biblioteket (KB).

Rapporten presenteras i dag på konferensen Offentliga rummet i Sundsvall.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>