De vill minska språnget mellan skolbänk och arbetsliv genom en virtuell mötesplattform
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING De ska minska språnget mellan skolbänk och arbetsliv genom en virtuell mötesplattform

De ska minska språnget mellan skolbänk och arbetsliv genom en virtuell mötesplattform

Publicerat av: Redaktionen

Arbetslösheten väntas öka under 2023.

I ett försök att förbättra möjligheten för studenter och nyexaminerade att komma i kontakt med anställande arbetsgivare, öppnar imorgon Sveriges första virtuella karriärplattform för nätverkande i interaktiv 3D-miljö.

Bakom satsningen står Framtidsverket som sedan 2015 anordnat studentmässan Framtidsmässan.

Arbetslösheten bland akademiker ökade under pandemin inom många branscher. I augusti 2020 var antalet arbetslösa akademiker rekordhögt, 18 400 personer. Under 2022 har arbetslösenheten minskat bland akademiker, men nu spår Konjunkturinstitutet att arbetslösheten kommer öka igen under 2023, framför allt inom näringslivet, när vi går in i en lågkonjunktur.

– Pandemin gav oss en viktig påminnelse om hur viktig samverkan mellan studenter och arbetsliv är, då unga är en extra utsatt målgrupp i en lågkonjunktur. Framtidsverket har alltid värnat om att sammanföra studenter och arbetsgivare redan under studietiden och nu vill vi satsa mer på detta genom en digital åretruntöppen plattform för nätverkande som vi kallar för Virtual Career Days, berättar Lina Högemark, VD för Framtidsverket.

Framtidsmässan + Virtual Career Days
Sedan 2015 har Framtidsverket anordnat Framtidsmässan, Sveriges största rekryteringsevent för studenter och offentlig sektor. Från att ha varit en fysisk mässa två gånger per år, skalar man upp konceptet och inkluderar även arbetsgivare från privat sektor.

De vill minska språnget mellan skolbänk och arbetsliv genom en virtuell mötesplattform

Virtual Career Days är en virtuell karriärplattform i 3D-miljö.

– Nu tar vi Framtidsmässan in i 2022 och breddar det till ett mer inkluderande forum. Vare sig man studerar, har tagit examen eller vill byta bransch, och var man än befinner sig i Sverige, ska man ha möjligheter att knyta kontakter med arbetsgivare och få mer inblick i livet efter studierna. Genom Virtual Career Days hoppas vi kunna möjliggöra en mer engagerande plattform för kontaktskapande, rekrytering och personlig utveckling, säger Lina Högemark, VD på Framtidsverket.

Ca 50 utställare till premiären
Intresset för Virtual Career Days är redan stort och vid premiären den 25 oktober finns ca 50 arbetsgivare på plats. Bland utställarna finns bland andra Stockholm Stad, Region Skåne, LO samt privata bolag såsom ABB, Electrolux, StenaLine och SkiStar.

– Detta är något helt nytt och unikt! Det är en chans för arbetsgivare att på ett mycket visuellt och interaktivt sätt visa upp sig mot studenter, nyexade och jobbsökare och hitta talanger över hela Sverige. För besökarna ger 3D-miljön en användarupplevelse utöver det vanliga och för utställarna gör det digitala formatet att du kan mäta exakt vad ditt deltagande ger, säger Sara Hellblom, Försäljningschef på Framtidsverket.

LIVE-event varje månad
Den 25 oktober är startskottet för Virtual Career Days i Lanseras virtuella plattform med en LIVE-dag med föreläsare och bemannade montrar. Under resterande delen av året kan studenter och arbetssökande när som helst besöka den digitala mässan, lyssna på förinspelade föreläsningar och ta del av arbetsgivarnas aktuella erbjudanden. Varje månad bjuder man in till mer branschspecifika LIVE-dagar och events. Målgruppen är elever med yrkesexamen, studenter på eftergymnasial nivå, karriärbytare samt yrkesverksamma som är intresserade av att byta jobb.

Virtual Career Days öppnar den 25 oktober kl 9:00.
LIVE-premiären är öppen mellan 9:00-16:00.

Kostnadsfri registrering här: https://event.lansera.io/vcd/h…

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>