Var sjunde elev saknar gymnasiebehörighet
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Var sjunde elev saknar gymnasiebehörighet i Sverige

Var sjunde elev saknar gymnasiebehörighet i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Andelen niondeklassare med gymnasiebehörighet minskar i Sverige.

Var sjunde elev som gick ut grundskolan i våras är inte behörig för gymnasiet, enligt en kartläggning från kunskaps- och läromedelsföretaget NE baserad på färsk statistik från Skolverket.

– Att var sjunde elev inte får gymnasiebehörighet är ett enormt misslyckande för Sverige som kunskapsnation. Alla elever och lärare måste få möjlighet till en motiverande, individanpassad och jämlik undervisning så att fler elever klarar kunskapskraven, säger Fredrik Bengtsson, VD för NE.

De senaste åren har andelen elever med behörighet till gymnasiet ökat men årets resultat bryter de senaste årens uppåtgående trend. Det visar en kartläggning från kunskaps- och läromedelsföretaget NE som baseras på statistik som Skolverket släppte i dag.

Var sjunde elev saknar gymnasiebehörighet

Foto: Alexander Olivera

Elever med behörighet till ett nationellt gymnasieprogram, det vill säga att man uppnått minst godkänt i svenska, engelska och matematik plus ytterligare minst fem ämnen, är knappt 85 procent.

Enligt den senaste PISA-undersökningen är Sverige sämst av alla nordiska länder på att skapa en likvärdig skola. Den nya svenska statistiken visar att föräldrarnas utbildningsnivå, elevens kön, ursprung samt var i landet man bor fortsätter att spela stor roll för betygen.

Samtidigt visar Läromedelsundersökningen, en årlig rapport om tillgång och kvalitet på läromedel som genomförs av NE, att hälften av Sveriges skolor saknar kompletta och aktuella läromedel i alla ämnen. Även här är de regionala skillnaderna stora.

– Läromedel är lärarens viktigaste hjälpmedel för att eleverna ska nå kunskapskraven. När hälften av Sveriges skolor saknar aktuella och relevanta läromedel går det inte att bedriva likvärdig undervisning. Vi vill att alla lärare och elever ska ha tillgång till objektiva, uppdaterade och individanpassade läromedel, så att fler kan lära sig mer, säger Fredrik Bengtsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>