Hem SKOLNIVÅGRUNDSKOLA Unga tänker kreativt om framtidens transporter

Unga tänker kreativt om framtidens transporter

Publicerat av: Redaktionen

Självkörande trafik utan utsläpp, tunnelbanesystem som går på vatten och transportsystem som drivs av fotosyntes.

Det är några av idéerna som presenterades av uppfinningsrika ungdomar under tävlingen Framtida Transporter på Universeum under tisdagen.

Unga tänker kreativt om framtidens transporter

Klass åtta från Friskolan i Kärna fick skrika ut sitt segervrål. Deras innovativa transportsystem Switch tog hem förstapriset i tävlingen. För det tilldelas de 10 000 kronor till klasskassan och en övernattning i hajtunneln på Universeum.

12 skolor, 23 klasser och mer än 600 elever samlades under tisdagen för att delta i tävlingen Framtida Transporter 2017 på Universeum i Göteborg. Uppgiften var att komma med förslag på hur vi kommer att transportera oss år 2045. Resultatet blev en mängd kreativa idéer och lösningar.

Årets vinnare blev klass åtta från Friskolan i Kärna som under stort jubel fick ta emot första pris i tävlingen för sin idé Switch – ett självkörande hållbart transportsystem. Förutom äran tilldelades de 10 000 kronor till klasskassan och en övernattning på Universeum för hela klassen.

– Vi har skapat ett multifordon som ska kunna transportera människor både kortare och längre sträckor. Det är fordon som ska gå på vätgas och supraledare och inte ge ifrån sig några andra rester än vatten, säger Tindra Kjellberg von Mentzer från klass åtta på Friskolan i Kärna.

I städerna är det tänkt att Switch ska gå i tunnlar under marken och minska trafiken i gatunätet. Vattnet som blir över ska användas till fjärrvärme, dricksvatten och för att släcka bränder. Utanför tätorterna ska farkosterna gå på supraledare och vara snabba och komfortabla. Tanken är att man ska boka sin Switchtransport med en app och att man inte själv äger sin transportmodul.

Tävlingen Framtida transporter är ett kostnadsfritt projekt för årskurs 7 och 8. Det bygger på arbetsmodellen Unga spekulerar och engagerar lärare, elever, näringsliv, akademi och politik. I juryn sitter Hogia Public Transport Systems bolagschef Jonatan Hanson.

– Det har varit jätteroligt att se allt engagemang som de har lagt ner i sina arbeten. Man märker tydligt att de har mycket tankar om miljö och hållbarhet, säger Jonatan Hanson.

– För Hogia är det viktigt att stötta arrangemang som det här. Vi arbetar aktivt för att väcka ungas intresse för teknik och hållbarhetsutveckling . Det är ungdomarna som är framtidens Sverige och våra kommande medarbetare, avslutar Jonatan Hanson.

För mer information om tävlingen: www.universeum.se/skola/unga-spekulerar/framtida-transporter

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>