Hem SkolNivåFörskola Stora internationella skillnader i hur förskolor hanterat coronapandemin

Stora internationella skillnader i hur förskolor hanterat coronapandemin

Publicerat av: Redaktionen

En ny studie beskriver hur förskolor och förskollärare i Sverige, Norge respektive USA agerade när coronapandemin slog till i våras.

Medan förskolorna i Sverige hölls öppna med vissa restriktioner, stängdes de ned helt i Norge och i delar av USA.

– Det är en ögonöppnare bara att få de olika strategierna beskrivna. Det är helt olika världar, säger Ingrid Pramling Samuelsson, professor i pedagogik vid Göteborgs universitet.

Stora internationella skillnader i hur förskolor hanterat coronapandemin

Ingrid Pramling Samuelsson

Ingrid Pramling Samuelsson har tillsammans med forskare från Norge och USA låtit förskollärare och rektorer beskriva sin förskoleverksamhet under pandemin i våras. En förskola från varje land deltog i studien.

Ett gemensamt drag är att personalen slets mellan oron för att själva bli smittade, begränsande restriktioner och den professionella viljan att upprätthålla en verksamhet med hög kvalitet. Däremot är det stora skillnader mellan de olika länderna i vilka restriktioner som har funnits och hur förskolorna har agerat.

I Sverige gick barnen, efter en inledande period då många föräldrar höll hemma sina barn, i princip som vanligt på förskolan. De svenska förskollärarna beskriver att de tog fram en egen krisplan med riktlinjer för till exempel striktare hygienrutiner, samtal med barnen om viruset och begränsningar för föräldrar och aktiviteter.

I Norge var däremot alla förskolor stängda i sex veckor. Under den tiden skickade förskollärarna bland annat videohälsningar, och videohögläsningar, till barnen för att upprätthålla kontakten. I samband med påskhelgen gick förskollärare även hem till barnen utklädda till påskharen. När förskolorna sedan öppnade var det med många nationella restriktioner som till exempel inneburit att barnen hålls åtskilda i mindre grupper.

I USA hanterades pandemin framför allt på delstatsnivån. I Kalifornien, där de deltagande förskollärarna arbetar, stängdes alla förskolor ned. I den förskola som ingår i studien försökte man upprätthålla undervisningen med hjälp av digitala verktyg.

– Det är egentligen bara Sverige och Taiwan som inte stängt förskolor alls under pandemin. I övrigt har regeringarna försökt överträffa varandra i åtgärder. Men det är väldigt få små barn som har blivit sjuka och det finns inga bevis för att förskollärare i Sverige har drabbats värre än andra yrkesgrupper. Så det finns ingen anledning att stänga ner förskoleverksamhet, säger Ingrid Pramling Samuelsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>