Hem FORSKNING Skolan brister i att ge elever verktyg för dagens digitala samhälle

Skolan brister i att ge elever verktyg för dagens digitala samhälle

Publicerat av: Redaktionen

Skolan brister i att ge elever verktyg för dagens digitala samhälle. Samtidigt som barn och unga spenderar allt mer tid online brister skolan i att förmedla nödvändig kunskap och ge eleverna verktyg som behövs för att kunna navigera i dagens digitala samhälle. Det visar den nya rapporten ”Eleverna och internet 2015” från internetstiftelsen IIS.

iisMånga barn och unga är i dag ständigt uppkopplade. Nio av tio lågstadieelever använder internet varje vecka och från mellanstadiet och upp genom gymnasiet har så gott som alla en egen smart mobil och tillgång till både internet och trådlöst nätverk hemma, det visar IIS nya rapport Eleverna och internet 2015.

Den användning som är skolrelaterad fortsätter att handla om att söka information och kontrollera fakta. Detta trots att läroplanen för grundskolan trycker på vikten av att ge alla elever digitala färdigheter.

– I skolan används internet allt för ofta som ett uppslagsverk, inte ett verktyg för kommunikation och skapande. Våra barn lämnas till att på fritiden och med hjälp av föräldrar och kamrater lära sig hantera och utveckla kunskaper om internet. Skolan måste ta ett större ansvar för att förbereda dagens barn och ungdomar inför framtidens digitala samhälle. Till exempel genom att lära ut källkritik, nätikett och hur man skapar sitt eget innehåll på nätet, säger Kristina Alexanderson som är chef för IIS skolsatsningar.

  • Endast sex procent av eleverna i åldern 11-16 uppger att de någon gång använder internet för att blogga.
  • 52 procent av eleverna i åldern 11-16 uppger att man sällan eller aldrig i skolan pratar om källkritik och hur man kan ta reda på vad som är sant och falskt på nätet.
  • 66 procent av eleverna i åldern 11-16 uppger att man sällan eller aldrig i skolan pratar om hur man kan skydda sig mot mobbning på nätet.

– Internet erbjuder fantastiska möjligheter både för ta del av andras innehåll samt att skapa och publicera eget. Vi vill att alla barn och unga under sin skolgång ska får lära sig att ta tillvara internets möjligheter på ett bättre sätt än idag, säger Kristina Alexanderson

Sociala nätverk populär sysselsättning

Vad gör då eleverna på internet på sin fritid? Det som toppar listorna i alla åldrar är sociala nätverk i olika former, musik och film.

Användningen av Twitter och Facebook minskar bland tonåringarna jämfört med tidigare år, men Facebook är ändå det sociala nätverk som flest gymnasieelever använder någon gång. Däremot ökar användningen av Instagram och Youtube i alla åldrar.

  • Ser man till daglig användning är det Instagram som är populärast på mellanstadiet (64%) och högstadiet (71%) medan Snapchat är vanligast bland gymnasieeleverna (80%).
  • Så gott som alla gymnasieelever (99%) använder sociala nätverk någon gång, 96 procent av högstadieeleverna och 87 procent av mellanstadieeleverna gör det.
  • Omkring åtta av tio uppdaterar sina sociala nätverk någon gång. Det är ungefär tre av fyra elever som postar eget innehåll, vilket är en ökning sedan förra året då drygt sex av tio gjorde det.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>