Hem TEKNIK Ungdomar uppfinner rymdmaskiner i tekniktävling med miljöfokus

Ungdomar uppfinner rymdmaskiner i tekniktävling med miljöfokus

Publicerat av: Redaktionen

Månlandningen, teknik och hållbarhet är i fokus när runt 50 högstadieelever från Alingsås kommunala skolor den 9 maj tävlar i att uppfinna och konstruera nya maskiner.

Som ett legobygge, fast med kopplingar, kugghjul och plaströr i olika längder.

Ungdomar uppfinner rymdmaskiner i tekniktävling med miljöfokus

Så kan man beskriva materialet 4DFrame, som används av de högstadielever som torsdagen den 9 maj deltar i tävlingen Enlightening Imagination i Alingsås. Med hjälp av materialet ska ungdomarna konstruera en modell av en farkost som kan undersöka månen. Modellen ska dessutom innehålla ett par rörliga moment.

— Vi vill erbjuda en tävling i konstruktion där eleverna får utlopp för sin kreativitet och förmåga att tänka utanför boxen.

I tävlingen får ungdomarna jobba både med matematik, teknik, naturkunskap och design och på så sätt vävs olika områden samman, säger Cecilia Kleväng som är verksamhetsledare för Alingsås kommunala teknikskola KomTek.

Under de fyra år som tävlingen arrangerats så har modeller av allt från skördetröskor och plastinsamlande båtar till bilar och solcellsdrivna lyftkranar tagits fram. Alltid med ett miljötänk i grunden; konstruktionerna ska kunna drivas med hjälp av exempelvis vindkraft eller solenergi. Syftet är att uppmuntra eleverna att tänka kreativt, hitta egna lösningar och sedan skapa något utifrån det.

— Man skulle kunna säga att eleverna bygger framtidens maskiner! Och det här är konstruktioner som är bra för miljön! Barnen är ju vår framtid och den här tävlingen visar tydligt vilken enorm kraft och potential som finns i det. Många barn och ungdomar kommer med jättebra idéer, slår Cecilia Kleväng fast.

Tävlingen riktar sig till sjunde- och åttondeklassare och de tävlar i lag om två. Alingsås är en av knappt tio utvalda kommuner som deltar i tävlingen; de vinnande lagen från Alingsås går vidare till en Sverigefinal. I Sydkorea använts materialet 4DFrame i flera ämnen och det är dit som de fem lagen som vinner den svenska finalen i Stockholm får åka för att tävla, uppleva och inspireras.

— I fjol gick det extra bra för Alingsås i Sverigefinalen – två lag från våra kommunala skolor gick hela vägen till tävlingarna i Seoul! Det var naturligtvis en fantastisk upplevelse för alla inblandade och både inspirerande och lärorikt för de fyra ungdomarna, konstaterar Cecilia Kleväng.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>