Debatten om vinster i välfärden har tagit fart igen efter att regeringen meddelat att man tänker gå vidare med förslaget om ett vinsttak för välfärdsföretag.
Den välfärdsutredning som regeringens utredare Ilmar Reepalu presenterade i november 2016 har mött hård kritik från företag, kommuner och statliga myndigheter som exempelvis Riksrevisionen och Konkurrensverket.
Även det slutbetänkande som Ilmar Reepalu presenterade i våras har kritiserats från flera håll, och AcadeMedias VD Marcus Strömberg är både förvånad och besviken över att regeringen trots det väljer att gå vidare med förslaget om ett vinsttak.
– Vi befinner oss i en tid där vi behöver utveckla skolan och övriga delar av välfärden, att då försöka sätta käppar i hjulet för seriösa aktörer som hundratusentals människor aktivt har valt är inte att driva en ansvarsfull politik, säger han.
Efterlyser politisk samarbetsvilja
Frågan om vinster i välfärden har varit på tapeten i många år nu och Marcus Strömberg önskar att politiken vid det här laget hade kunnat enas om långsiktiga spelregler för välfärdsföretag.
– Välfärden behöver företagen, vi bidrar med mångfald, valfrihet, kvalitet och effektivitet. Vi vill bidra till att utveckla svensk utbildning, för att kunna göra det måste förutsättningarna vara rimliga. Att både Reepalu och regeringen avfärdar tuffare kvalitetskrav som omöjligt att genomföra känns på gränsen till oseriöst, säger han.
– Den konstruktiva vägen framåt vore naturligtvis att föra samtal över blockgränserna för att hitta gemensamma lösningar. Med tanke på hur den parlamentariska situationen ser ut i Sverige idag måste man samarbeta i så här viktiga frågor. Jag tycker att både regeringen och Allianspartierna har bidragit till att skapa en ökad polarisering i frågan, säger Marcus Strömberg.
Ingen majoritet i riksdagen
I dagsläget finns ingen majoritet i riksdagen för ett vinsttak eftersom både Alliansen och Sverigedemokraterna är emot. Ändå har regeringen meddelat att den nu ska gå vidare med förslaget.
– Det är märkligt i sig, att man lägger ner tid, pengar och resurser på att förbereda ett förslag som man vet kommer röstas ner. Det är ytterligare ett tecken på att det här snarare är ett politiskt spel än ett seriöst försök att driva en politik som utvecklar välfärden, säger Marcus Strömberg.
För AcadeMedia skulle ett förslag om vinsttak, om det går igenom, innebära att företaget inte längre kan bygga en nödvändig ekonomisk buffert. Långsiktigheten skulle påverkas negativt och de som drabbas är medarbetare, barn, elever, vårdnadshavare och vuxenstuderande.
– För ett företag av AcadeMedias storlek är det helt avgörande att kunna ha en ekonomi som gör att vi kan vara långsiktiga och satsa på utveckling. Ett vinsttak, som det är framräknat i Reepalus utredning, innebär att det i princip är omöjligt, säger Marcus Strömberg.