Hem TEKNIK UR satsar på programmering för skolan

UR satsar på programmering för skolan

Publicerat av: Redaktionen

– Vi vill väcka nyfikenhet, kreativitet, samarbetslust och förmåga att omsätta idéer till handling. Programmen är utformade så att barn och pedagoger, föräldrar eller andra vuxna kan lära tillsammans utan krav på förkunskaper, säger Katharina UR satsar på programmering för skolanBerggren som är projektledare på UR.

– För att kunna delta i samhället krävs digital kunskap, förståelse för hur den digitala världen är uppbyggd och hur den fungerar. Det är många både inom och utanför skolan som framhåller att programmering är en kunskap som kommer att bli allt viktigare i framtiden, nu senast Spotify i sitt öppna brev. Skolan har en väldigt viktig roll och med programmen vill vi stötta den utvecklingen, säger Jenny Frisk redaktionschef på UR:s barnredaktion.

Förarbetet med att skapa sig en övergripande bild av den digitala kompetensen och behoven i Sverige har pågått i ett år. Under seriens första inspelningsdag var tv-studion på UR fylld av barn redo att ta sig an utmaningar som att programmera en robot, hitta buggen i koden och känna igen mönster.

De tio programmen ska kunna användas av barnen tillsammans med pedagogerna och andra vuxna. Idén bygger på att utmana sina kunskaper, att samarbeta och våga prova. Barnen får i varje program tre utmaningar inom tankesättet programmering. Utmaningarna är skapade för att kunna utföras både analogt och digitalt vilket gör att programmen kan användas utan att villkoras av tekniska resurser eller förkunskaper.

Programledare är Karin Nygårds, lärare och en förgrundsfigur i drivandet av vikten av digital kunskap i skolan. Serien kommer att sändas under hösten 2016 i Barnkanalen.

Utöver de tio programmen gör UR radio för barn och vuxna samt webbunikt material kring programmering i skolan.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>