Hem NYHETER Från telefonjacket ut i rymden – ny bredbandsutställning på Internetmuseum

Från telefonjacket ut i rymden – ny bredbandsutställning på Internetmuseum

Publicerat av: Redaktionen

För ungefär 20 år sedan introduceras bredband i Sverige och vi går från att ha kopplat upp oss till att ständigt vara uppkopplade.

I en ny utställning på Internetmuseum följer vi bredbandets resa från telefonjacket ut i rymden – med ökande hastigheter, nya tekniker och högt satta mål.

Sverige är ett av världens mest uppkopplade länder. I en ny utställning på Internetmusem, Sveriges första digitala museum och som drivs av Internetstiftelsen, blickar man tillbaka på hur vi hamnade här.

Från telefonjacket ut i rymden – ny bredbandsutställning på Internetmuseum

Från telefonjacket ut i rymden – ny bredbandsutställning på Internetmuseum

– Om fem år ska alla i Sverige ha tillgång till snabbt bredband enligt regeringens bredbandsstrategi. Men vad är bredband och hur har utvecklingen sett ut fram till nu? Det vill vi svara på med den här utställningen.

Den tar oss från det klassiska modemuppkopplingsljudet, via de första elektroniska motorvägarna i Ängelholm och världens snabbaste bredband hemma hos Sigbritt i Karlstad, till 5G och ända ut i rymden, säger Björn Appelgren, projektledare på Internetstiftelsen.

Sveriges bredbandsstrategi från 2016 tar sikte på 2025. Men ett av delmålen är att 95 procent av svenskarna redan i år ska ha tillgång till en internetuppkoppling på minst 100 Mbit per sekund. Enligt PTS bedömning kommer den siffran i bästa fall ligga på 88 procent.

Från telefonjacket ut i rymden
Under 90-talet piper och knastrar det i många svenska hem. Men ljudet från de uppringda modemen, minuttaxorna, de långsamma hastigheterna och blockerade telefonlinjer ska snart vara ett minne blott, när bredbandet gör sitt intåg i början av 2000-talet.

I Internetmuseums nya utställning får besökare lära sig mer om olika bredbandstekniker, som adsl, satellit och fiber. Det blir en djupdykning i Sveriges världsunika modell för att bygga ut fibernätet, vilket är en av anledningarna till att Sverige idag är ett av de länder där flest har tillgång till bredbandsuppkoppling via fiber.

Den nostalgiska resan går vidare längs Sveriges första bredbandsuppkoppling, politiska paroller, mobilsurfens intåg, trenden med humoristisk reklam från internetoperatörer, och satsningen på internetsatelliter som ska ge hela jordens befolkning internetuppkoppling från rymden.

Utställningen innehåller också viktiga milstolpar som regeringens bredbandsstrategi, som tar sikte på att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt internet år 2025.

Och så självklart berättelsen om hur det gick till när Sigbritt Löthberg i värmländska Karlstad fick världens snabbaste internetuppkoppling.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>