Google Sverige och Prinsparets Stiftelse inleder ett samarbete för att öka barn och ungas trygghet på nätet
Hem SÄKERHET Google Sverige och Prinsparets Stiftelse inleder ett samarbete för att öka barn och ungas trygghet på nätet

Google Sverige och Prinsparets Stiftelse inleder ett samarbete för att öka barn och ungas trygghet på nätet

Publicerat av: Redaktionen

Google Sverige och Prinsparets Stiftelse inledde under våren 2023 ett samarbete med syftet att gemensamt verka för att barn och unga ska få en tryggare tillvaro på nätet utifrån sina perspektiv.

Samarbetet innefattar att tillsammans jobba med utbildande och kunskapshöjande insatser så att barn och unga upptäcker och utforskar internet på ett mer säkert sätt.

Vill göra internet till en tryggare plats för barn och unga
Statistik från Internetstiftelsens rapport Svenskar och internet 2022 visar på en fördubbling av andelen unga som utsatts för näthat jämfört med föregående år. Det är en oroande utveckling. Prinsparets Stiftelse och Google Sverige gemensamma insatser syftar till att bidra i arbetet med att göra internet till en tryggare plats för barn och unga. Under Järvaveckan medverkade Google och Prinsparets Stiftelse ihop för att prata med unga på plats och lyfta frågan om deras liv på nätet.

– Prinsparets Stiftelse arbetar med förebyggande insatser för att främja en medmänsklig och trygg nätvardag för barn och unga. Vi vill kroka arm med Google och fortsätta att utveckla initiativ, verktyg och hjälpmedel för unga, så att de kan få en trygghet på nätet, säger Kim Waller, generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse.

Att motverka hat och kränkande kommentarer på internet och att jobba för att stärka kunskapsnivån bland barn och unga kring hur man blir en trygg internetanvändare är ett viktigt fokusområde för Google. För att få ut det mesta av internet måste barn vara beredda att fatta smarta beslut. Genom plattformen ”Be Internet Awesome” får unga på ett lekfullt sätt lära sig hur de ska tänka och agera i den digitala världen.

Google Sverige och Prinsparets Stiftelse inleder ett samarbete för att öka barn och ungas trygghet på nätet

Anna Wikland, Sverigechef på Google och Kim Waller, Generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse

– Internet är en fantastisk plats där barn och unga kan ta till sig ny kunskap, finna gemenskap och utvecklas som individer – men en förutsättning för detta är att man känner sig trygg när man vistas där. Därför känns det fantastiskt att kunna samarbeta med en organisation som Prinsparets Stiftelse som har så mycket erfarenhet och kunskap på det här området, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google.

Google och Prinsparets Stiftelse på Almedalen
Under Almedalsveckan gör Google och Prinsparets Stiftelse att ett par event ihop:

Fredag 30 juni
Rundabordssamtal. Representanter från ungdoms- och elevorganisationer är inbjudna till ett slutet Rundabordssamtal för att diskutera ”Hur kan vi göra frågan om trygghet på nätet en ännu mer prioriterad fråga – i ljuset av den snabba teknologiska utvecklingen?”.

Panelsamtal. Generalsekreterare för Prinsparets stiftelse Kim Waller är inbjuden för att diskutera vad som är sant eller falskt när informationsflödet är större än någonsin på Googles yta vid Hästgatan 1 – i hjärtat av Visby. Medverkande i panelen är Kim Waller, Generalsekreterare på Prinsparets Stiftelse, Joseph Bergan, ansvarig för Media Company & Society Partnerships på YouTube, Andrea Liebman – Senior analytiker på Myndigheten för psykologiskt försvar och Julia Agha, VD på AIkompis. Samtalet modereras av Emanuel Karlsten.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>