Hem NYHETER NTI Gymnasiet i Sundsvall deltar i NASA-projekt

NTI Gymnasiet i Sundsvall deltar i NASA-projekt

Publicerat av: Redaktionen

I oktober förra året fick elever på NTI Gymnasiet i Sundsvall ha direktkontakt med astronauter på den internationella rymdstationen ISS via amatörradio.

Nu ska eleverna få chansen på nytt.

På torsdag klockan 12.12 anropar de ISS igen och precis som förra året är det NTI Gymnasiets elever som ansvarar för att tekniken fungerar.

NTI Gymnasiet i Sundsvall deltar i NASA-projekt

– Det känns jättekul att våra elever får chansen att ha kontakt med ISS ytterligare en gång. De var väldigt nöjda med hur våra elever genomförde projektet i höstas, säger Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet i Sundsvall.

Projektet sker i samarbete mellan flera skolor. Det är Räddningsgymnasiet Sandö som fått sin ansökan beviljad av ARISS (Amateur Radio on the International Space Station) och NTI Gymnasiets elever har bjudits in för att bistå med tekniskt kunnande. Minervaskolan i Ånge och Skvaderns gymnasieskola i Sundsvall deltar också i projektet.

Utöver att ansvara för tekniken ska eleverna på NTI Gymnasiet också ställa frågor till besättningen ombord på ISS. Kontakten med rymdstationen kommer att pågå i exakt elva minuter.

– Det känns jättestort att få göra uppdrag åt NASA och kul att de var nöjda med vår insats i höstas, säger Therés Selin Sundberg som går sista året på det estetiska programmet.

Hela skolan följer sändningen

Kontakten med rymdstationen kommer att streamas och alla lektioner på skolan avbryts tillfälligt för att eleverna ska kunna följa den i realtid. Jon Ellrose ser projektet som en unik möjlighet att väcka elevernas passion för teknisk och mänsklig utveckling.

– ISS är en av mänsklighetens största bedrifter, där olika länder samsas och jobbar tillsammans. Det behövs mer av den varan i världen idag och som digital skola är detta naturligtvis en fantastisk möjlighet, säger han.

Emilia Hagman, som också läser sista året på det estetiska programmet, ser fram emot torsdagen.

– Det är coolt att det är vi som har ansvar för att allt funkar. Det ska också bli väldigt spännande att höra astronauternas svar på de frågor vi förberett, säger hon.

Både Emilia Hagman och Therés Selin Sundberg har suttit med i den styrgrupp som jobbat med projektet.

– Precis som i höstas är det mycket som behöver planeras och förberedas. Innehåll, upplägg och hur vi säkerställer att tekniken funkar när det är skarpt läge. Att få möjligheten att göra detta igen är en väldigt bra erfarenhet, säger Therés Selin Sundberg.

Vad är amatörradio?

Elevernas kontakt med ISS sker med amatörradio. Post- och Telestyrelsen definierar amatörradio som “icke yrkesmässig radiotrafik för övning, kommunikation och tekniska undersökningar bedriven i personligt intresse utan vinningssyfte”. Det är föreningen Sveriges sändareamatörer (SSA) som samordnar projektet som eleverna deltar i, på uppdrag av organisationen Amateur Radio on the International Space Station (ARISS).

Jörgen Norrmén på SSA leder projektet Amatörradio i skolan.

– Syftet är att öka intresset för den här teknologin samt för rymdvetenskap i stort. Där ingår exempelvis matematik och fysik. Det här är ett klockrent skolprojekt och en unik möjlighet för dem som får delta. Från vår sida hoppas vi naturligtvis att eleverna ska bli nyfikna på amatörradio och dess funktion i samhället, säger han.

– En av amatörradions primära funktioner idag är samhällsnyttan. Det krävs inte så stora störningar för att till exempel tågtrafik och banksystem ska slås ut och större störningar kan göra att den tillförlitliga kommunikationen slås ut. Kunskaper om amatörradioteknik är helt enkel värdefull när ordinarie kommunikationssystem sätts ur spel, säger Jörgen Norrmén.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>