Kunskapens källa fylldes vid invigningen av nya Färjestadsskolan
Hem TEKNIK Kunskapens källa fylldes vid invigningen av den nya Färjestadsskolan

Kunskapens källa fylldes vid invigningen av den nya Färjestadsskolan

Publicerat av: Redaktionen

På skolstartsdagen invigdes nya Färjestadsskolan.

Källan på skolgården fylldes med kunskap och under stort jubel presenterades skolans nya medarbetare – den unika städroboten.

Färjestadsskolan är Karlstads största F-6 skola och har plats för cirka 750 elever. Skolan består av tre våningar och är uppdelad i tre olika skepp, två för lågstadiet och ett för mellanstadiet.

– Det känns jätteroligt att välkomna eleverna till skolstart på en helt ny och modern skola, säger Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Trygghet och lugn genomsyrar allt

För att skolan inte ska upplevas så stor och för att öka känslan av trygghet är den uppdelad i flera olika hemvister med flera entréer. Delarna har olika färgsättningar med fokus på att skapa trivsamma miljöer med lugna färgval och ljuddämpade material.

Skolan är skofri och alla elever har egna skåp i kapprummen vilket ger ett lugnare intryck. I matsalen finns en egen station för omtag av mat så att eleverna inte behöva köa en gång till.

I anslutning till klassrummen och fritidshemmen ligger lärarnas arbetsrum vilket också bidrar till en lugnare atmosfär. Utemiljön består av stora öppna ytor som är enkla att överblicka.

Kunskapens källa fylldes vid invigningen av nya Färjestadsskolan

Niklas Wikström, ordförande i barn- och ungdomsnämnden och Henrik Lander, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden fyllde tillsammans med eleverna källan på skolgården.

– Vi har fått en helt fantastiskt fin skola där vi kan lägga grunden för framtiden. Det är en skola som möter alla elevers behov och ger goda förutsättningar för fortsatt lärande, säger skolans rektorer Rune Jacobsson och Mikael Nilsson.

Skolan har också två lekbodar, ett uteklassrum samt möjlighet till undervisning utomhus på flera andra platser. Skolbyggnaderna är placerade så att de skapar ett bullerskydd mot vägen bredvid.

Unik städrobot och modern teknik

Alla klassrum har ett ljudutjämningssystem som gör att eleverna hör lika bra oavsett vart i klassrummet de sitter, samt interaktiva projektorer.

Något som är helt nytt för Färjestadsskolan är städroboten som är kommunens första i sitt slag. Roboten navigerar enkelt och tar sig fram till städytor på egen hand, den säger hej och om någon står i vägen ber den personen att flytta på sig. I början av terminen ordnas en namntävling där eleverna får vara med och döpa roboten, som kommer att frigöra tid och bli som en kollega för medarbetarna.

På idrottshallens tak finns solceller som förser både idrottshallen och skolan med energi. Det går att följa produktionen via en skärm som syns utifrån vid idrottshallens entré.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>