2000 ungdomar städade bort över 10 ton skräp
Hem EFTER PLUGGET 2000 ungdomar städade bort över 10 ton skräp från Sveriges stränder

2000 ungdomar städade bort över 10 ton skräp från Sveriges stränder

Publicerat av: Redaktionen

Årets upplaga av Strandens dag engagerade fler än 2000 ungdomar och ledare från idrottsföreningar som tillsammans städade upp mer än 10 ton skräp från Sveriges stränder.

Strandens dag som gick av stapeln 17 september är den svenska upplagan av den internationella Coastal Cleanup Day, där volontärer över hela världen samlas för att städa stränder rena från skräp och bidra till renare hav.

I tidningar som The Bangkok Post, Manila Times och Santa Monica Daily Press kommer nu rapporter om hur tusentals människor ställt upp och plockat skräp lokalt. Här i Sverige har 87 föreningar från Skåne till Norrbotten engagerat sig.

– Det är väldigt roligt att vi har fått ut 2000 ungdomar och ledare, det visar ju på ett stort intresse från föreningslivet. Kombinationen av att göra något meningsfullt, skapa sammanhållning och dessutom få in en peng till föreningskassan gör Strandens dag till en mycket uppskattad aktivitet, säger Mårten Heslyk på Städa Sverige, idrottens miljöorganisation.

Pantsystemet motverkar nedskräpning

2000 ungdomar städade bort över 10 ton skräpBakom Strandens dag står också Pantamera/Returpack, som förutom att stötta idrottsföreningar vill bidra till ökad medvetenhet om nedskräpning.

– Det svenska pantsystemet är i sig en motverkan mot nedskräpning, vilket vi får bekräftat gång på gång. Vi ligger idag på en återvinningsgrad på 88,2 procent och när vi tittar på skräpanalyserna från Strandens dag ser vi också att dryckesförpackningar står för en väldigt liten del av det insamlade materialet i Sverige, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera/Returpack.

Tobaksprodukter dominerar

Bland skräpfynden från Strandens dag finns cyklar, bildäck och faktiskt ett helt badkar. Men den största nedskräpningen handlar om tobaksprodukter. Tillsammans står cigarettfimpar och portionssnus för drygt 37 procent av allt det upplockade skräpet.

Även internationellt är cigarettfimpar en stor del av nedskräpningen på världens stränder. Enligt årets rapport från Ocean Conservancy, organisationen som ligger bakom International Coastal Cleanup Day, kommer cigarettfimpar på andra plats på skräptoppen efter livsmedelsförpackningar. Att det svenska pantsystemet gör skillnad för nedskräpningen blir tydligt i de internationella skräpanalyserna. Där kommer dryckesförpackningar av plast redan på plats nummer tre.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>