Högskolan firar akademisk högtid och installerar ny rektor
Hem EVENT Högskolan firar akademisk högtid och installerar en ny rektor

Högskolan firar akademisk högtid och installerar en ny rektor

Publicerat av: Redaktionen

Vartannat år firar Högskolan i Skövde akademisk högtid.

Den 10 mars är det dags igen.

Under högtidliga former promoveras nya doktorer och professorer installeras. Dessutom installeras Högskolans nya rektor Muriel Beser Hugosson och Högskolans pedagogiska pris delas ut.

Den 10 mars firar Högskolan i Skövde akademisk högtid i S:ta Helena kyrka i centrala Skövde. Fyra professorer kommer att installeras och nio nya doktorer kommer att promoveras, det högsta antalet sedan Högskolan fick forskarutbildningstillstånd i informationsteknologi 2010.

– Jag är stolt och glad över att i år kunna promovera nio doktorer som nyligen försvarat sina avhandlingar hos oss på Högskolan i Skövde. Det visar att vi framgångsrikt examinerar den högsta akademiska examen som ett lärosäte kan ge, säger Alexandra Krettek, dekan för Högskolan i Skövde.

För andra gången kommer Högskolans pedagogiska pris att delas ut. Den här gången är det Maria Wickenberg, bibliotekarie på Högskolebiblioteket som får motta priset.

Högskolans rektor installeras

På programmet står också officiell installation av Högskolans nya rektor Muriel Beser Hugosson, som varit rektor på Högskolan sedan 1 januari i år. Muriel är Högskolans femte rektor sedan lärosätet bildades.

Högskolan firar akademisk högtid och installerar ny rektor

Efter den akademiska högtiden serveras finmiddag för gästerna.

– Installationen sker genom att före detta rektor Lars Niklasson hänger rektorskedjan på Muriel Beser Hugosson. Gesten har stort symbolvärde och är en gammal akademisk tradition sedan flera hundra år.

-Överlämnandet av kedjan symboliserar att ansvaret för lärosätet övergår till den nya rektorn, säger Pernilla Klingspor, ceremonimästare och eventkoordinator på Högskolan.

Professorsföreläsningar samma dag

Tidigare under dagen ger de fyra nya professorerna sina installationsföreläsningar. De populärvetenskapliga föreläsningarna riktar sig till allmänheten, som kan ta del av dem på Högskolan, klockan 10:00 i sal G110.

Hedersdoktor från Australien

I samband med den akademiska högtiden installerar Högskolan i Skövde också traditionsenligt en hedersdoktor. Årets hedersdoktor, professor Deborah Lupton från University of New South Wales i Sydney, Australien, är den första hedersdoktorn som Högskolan utser inom området Hälsa i det digitala samhället. Deborah Lupton kommer att medverka under ceremonin med en videohälsning och besöka Högskolan i Skövde i januari 2024.

180 gäster är anmälda till årets akademiska högtid. De som deltar i firandet är professorernas och doktorernas medbjudna gäster, studentkårsrepresentanter samt personal från Högskolan. På plats finns också representanter från riksdagen, kommuner i Skaraborg, Skaraborgs Sjukhus samt personer från Högskolans olika samverkanspartners. Allmänheten kan delta under ceremonin i S:ta Helena kyrka från klockan 16:00 eller ta del av festligheterna digitalt via Högskolans webbplats.

Högtiden avslutas med en festmiddag i restaurang Götasalen på Högskolans campus.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>