Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Nysatsning på fler ämneslärare i naturvetenskap och matematik

Nysatsning på fler ämneslärare i naturvetenskap och matematik

Publicerat av: Redaktionen

Kompletterande pedagogisk utbildning är vägen för att bli ämneslärare i naturvetenskapliga ämnen och matematik för den som söker till Stockholms universitet inför hösten.

De senaste åren har betydligt fler personer tagit en ämneslärarexamen inom naturvetenskap och matematik genom den kompletterande pedagogiska utbildningen (KPU) än genom ordinarie ämneslärarutbildning.

Låg genomströmning i ämneslärarprogrammet är ett nationellt problem som förbrukar stora resurser. KPU har kommit att bli en etablerad väg till ämneslärarexamen för den som redan har akademiska meriter och vill undervisa i ämnen där lärarbehovet är stort.

Nysatsning på fler ämneslärare i naturvetenskap och matematik

Det naturvetenskapliga området vid Stockholms universitet gör nu en satsning för att på sikt utbilda fler lärare i bristämnena matematik och naturvetenskap. Genom att endast erbjuda KPU koncentreras resurserna för att utveckla en mer flexibel utbildning samtidigt som vägen till ämneslärarexamen blir tydlig.

– Färre studenter tycks villiga att läsa långa lärarutbildningar i naturvetenskapliga ämnen. Vi tar vårt ansvar för att examinera fler och samtidigt erbjuda en effektiv lärarutbildning med hög kvalitet. Det säger Henrik Cederquist, vicerektor för det naturvetenskapliga området.

– KPU lockar fler och motiverade studenter som redan har nödvändiga ämneskunskaper och i hög grad tar examen. Efter tre terminers pedagogiska studier väntar ett stimulerande och välavlönat arbete som ämneslärare, säger Joakim Edsjö, professor och ordförande i det naturvetenskapliga områdets grundutbildningsberedning.

Av: Stockholms universitet

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>