Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING VUX i Skellefteå startar unik yrkesutbildning mot grön industri

VUX i Skellefteå startar unik yrkesutbildning mot grön industri

Publicerat av: Redaktionen

I höst startar VUX i Skellefteå sin första utbildning med särskilt fokus på den nya gröna industri som snabbt växer fram i Sverige och Europa.

Först ut är en utbildning kopplat till de nya industrietableringarna i vår region, ”Automationsoperatör – för en hållbar framtid”.

– Skellefteå är ett växande europeiskt centrum för batteriindustrin. Det händer mycket på området och det kommer att finnas goda möjligheter att få jobb efter avklarad utbildning, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef för VUX i Skellefteå

VUX i Skellefteå startar unik yrkesutbildning mot grön industri

Utbildningen är framtagen i samarbete mellan VUX i Skellefteå och Northvolt. Northvolt kommer sannolikt att vara en stor arbetsgivare för dem som gått utbildningen. Det finns även intresse för denna kompetens hos befintliga branscher samt från andra företagsetableringar som är på väg till Skellefteå.

– Den här utbildningen är en viktig del i utvecklingen för vår region. Vill du vara med och påverka övergången till en mer hållbar framtid kan detta vara utbildningen för dig, säger Simon Dahlgren.

– Genom etableringen av Northvolt i Skellefteå tar vi ett stort steg i den gröna omställningen av Europa och samtidigt bygger vi upp en helt ny basindustri i Sverige. För att lyckas så behöver vi anställa många de kommande åren. Utbildningen vi utvecklat tillsammans med VUX ger en bra grund och flera av de certifieringar som kommer krävas för att jobba hos oss. Detta är en utbildning för de som vill vara med på vår spännande resa, säger Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor vid Northvolt.

Ett jobb inom den moderna industrin skiljer sig mycket från den traditionella bilden av yrket. VUX nya labbmiljö är byggd för att kunna ge studenterna de kunskaper som den etablerade industrin önskar. Under utbildningen kommer de att använda modern och automatiserad produktionsutrustning och jobba i rena och torra miljöer.

– Vi ser att allt fler kvinnor söker sig till våra industriutbildningar. Att få en bredare rekryteringsbas till industrin handlar både om att trygga framtidens kompetensförsörjning och att skapa en större förutsättning för mångfald på arbetsplatserna, säger Simon Dahlgren vid VUX i Skellefteå.

Utbildningen innehåller både teori och praktiska inslag. Den är på heltid under cirka 5 månader, på gymnasienivå och kommer delvis att bedrivas på distans. Utbildningen startar i oktober och fler starter av denna utbildning kommer löpande under 2021.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>