Nästa vecka är det premiär för högskolans nya podd Till Punkt. Podden lyfter de svåra frågorna som vårt samhälle står inför.
Och som vanligt när Högskolan Väst är inblandad så mixas akademi med omvärld.
Programledare för podden är Wilma Westin Lundqvist som är universitetsadjunkt i samhällskunskap på Institutionen för Ekonomi & IT.
– Det är klart att det är kul men också lite pirrigt innan första avsnittet släpps. Vi är en högskola som vill delta aktivt i samhällsdebatten och det här är ett sätt att göra det. Genom podden når vi studenter och anställda men dessutom också lyssnare utanför våra väggar, säger hon.
Hon berättar att det varit ett team som arbetat med podden under en längre tid. Ta fram teman till avsnitten, boka gäster, spela in avsnitten, redigering och marknadsföring; det är mycket som ska göras innan första avsnittet kan lanseras.
Wilma Westin Lundqvist berättar att namnet Till Punkt naturligtvis är medvetet valt. I en allt hetsigare samhällsdebatt så är risken stor att vi slutar att lyssna på andra människor. Hon berättar att målet med Till Punkt är att ge människor en chans att göra precis detta: tala till punkt.
Podden är resultatet av ett möte där frågan var hur högskolan kunde engagera sig mer i diskussionen kring den växande gängkriminaliteten. Därför handlar första säsongen just om kriminalitet.
– Landets lärosäten har en stor möjlighet att bidra med en bredare och mer nyanserad bild av samhället. De har möjligheten att bygga broar mellan forskning och allmänhet, mellan teori och praktik, samt skapa dialog mellan olika delar av samhället. Jag hoppas att Till Punkt bidrar till det, säger Thomas Pederson, föreståndare för Centrum för hållbarhet vid Högskolan Väst.
Planeringen för säsong två pågår. Temat kommer att vara hållbarhet, ur flera olika perspektiv.
Första avsnittet av Till Punkt släpps den 21 oktober och kommer att finnas där poddar finns.
Högskolan Väst i Trollhättan är en högskola som erbjuder arbetslivsnära utbildningar i modern studiemiljö. Vår profil är arbetsintegrerat lärande, AIL. Vi är övertygande om att kunskap och utveckling bäst skapas i mötet mellan akademi och omvärld.