Hem Nyheter Höjt anslag ger möjlighet till nya utbildningar

Höjt anslag ger möjlighet till nya utbildningar

Publicerat av: Redaktionen

I regeringens budgetproposition för 2018 tilldelades Högskolan Väst ytterligare anslagsmedel med cirka 30 miljoner, fördelat ungefär hälften på utbildning och hälften på forskning.

Det innebär att flera nya utbildningar kommer kunna erbjudas från hösten 2018.

Dessutom kunde man redan med start nu i januari erbjuda några längre kurspaket och ett antal kurser.

Höjt anslag ger möjlighet till nya utbildningar

– Det är förstås glädjande för oss att kunna erbjuda fler möjlighet att studera. Inom flera sektorer är det brist på utbildad personal och här kan vi hjälpa till att fylla delar av dessa behov, exempelvis inom vård och IT, säger prorektor Jan Theliander.

Efter regeringsbeskedet i september satte omedelbart ett arbete igång med att inventera såväl behov som möjligheter, såväl för en yngre målgrupp som för redan yrkesverksamma, till att snabbt kunna starta nya kurser och program.

Förutom längre program kommer även en hel del kortare kurser att kunna erbjudas utifrån marknadens behov och med utgångspunkt i den forskning som bedrivs på högskolan.

– Som mindre läsosäte har vi möjlighet att vara flexibla och lyhörda för att på kort tid kunna komma igång med nya utbildningar. Vi har också en stor vana vid att samverka med andra och lyssna in de behov som finns och sedan forma något utifrån det. Denna vana gör att vi kan få till stånd nya kurser och utbildningar relativt fort, säger Jan Theliander.

Nyheter i utbudet

Kurspaket och kurser som tillkom redan vt 2018 för start nu i januari, är till exempel Webbdesigner 60 hp, Webbutvecklare 60 hp, Företagsekonomi I 15 hp samt Personalekonomi 15 hp.

De program som nu tillkommer till övrigt utbud ht 2018 är:

  • Personalekonomi 120 hp, heltid på distans
  • Webmaster 120 hp, heltid på distans
  • Specialistsjuksköterska med inriktning mot intensivvård, 60 hp, både hel- och deltid på campus
  • Datateknik, Högskoleingenjör, med inriktning mot programmering och nätverksteknik, 180 hp, heltid på campus
  • Masterprogram i Tillverkningsteknik, 120 hp, heltid på campus
  • Maskiningenjör – produktionsteknik 180 hp, heltid med Co-op, studieort Västervik

Stor mässa 1 februari

Sista ansökan för utbildningar till hösten är den 16 april och ansökan öppnar den 15 mars. Redan denna vecka, på torsdag den 1 februari, kan intresserade dock redan ta del av vad som erbjuds på Högskolan Västs årliga utbildningsmässa Utbildning Väst. Mellan klockan 9-15 finns då programansvariga, studievägledare, studentambassadörer (studenter som nu läser på Högskolan Väst) med flera på plats för att informera och svara på frågor om specifika program men även om hur det allmänt är att läsa på högskola, hur studiemedel fungerar, behörighetskrav, bostad och mycket annat. Förutom Högskolan Väst finns också ett 10-tal andra högskolor och universitet på plats. Över 2 000 gymnasieelever är föranmälda och bussas in från omgivande kommuner.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>