Ett av världens största kör- och orkesterläger hålls med hjälp av Microsoft Teams
Hem EFTER PLUGGET Ett av världens största kör- och orkesterläger hålls med hjälp av Microsoft Teams

Ett av världens största kör- och orkesterläger hålls med hjälp av Microsoft Teams

Publicerat av: Redaktionen

Pandemiåret har drabbat allt från barn- och ungdomsidrotten till kör-, musik- och orkesterverksamheter runt om i landet.

Mycket har fått ställas in, men pandemin skapar även nya möjligheter för musik och kultur i ett digitalt format.

Ett exempel är det internationella musiklägret Side by Side: Digital som anordnas 19-23 juni med hjälp av Microsoft Teams och Telia.

Det har länge varit ett tufft läge för musiklärare, -elever och -arrangörer. Men kreativiteten och det musikaliska skapandet stannar inte av trots att undervisnings- och konsertsalarna har gått i andante ett bra tag nu. Snart arrangeras det internationella musiklägret Side by Side by El Sistema för åttonde året i rad. Lägret organiseras av Göteborgs Symfoniker i samarbete med musikstiftelsen El Sistema Sweden. Nytt för i år är att alla deltagare får möjlighet att samlas live via Microsoft Teams, som blir en nyckel i undervisningen. Med är också Telia som stöttar kring tekniken.

– Det här blir andra gången som vi erbjuder ett digitalt läger och i år ville vi satsa ännu mer på interaktivitet och känslan att vara på plats. Att vara på läger. Lösningen föll sig naturligt på Microsoft Teams, som möjliggör för elever och musiker att faktiskt mötas live. Att vi dessutom kan spela in innehållet och tillgängliggöra det i efterhand på vår lägerplattform Digisidan går hand i hand med vår ambition att vara ett läger för alla, säger Sten Cranner, VD och konstnärlig chef på Göteborgs Symfoniker.

Microsoft Sverige instämmer:

– Jag är så glad att vi kan hjälp till att förena unga musiker världen över. Visst är det en utmaning att få till en lägerkänsla när deltagarna befinner sig så långt ifrån varandra, men det här är samtidigt ett utmärkt exempel på hur teknik kan skapa nya möjligheter att mötas och lära. Vi är övertygade om att barnen och ungdomarna både kommer att träffa nya vänner och lära sig massor i den digitala upplagan av Side by Side, säger Mia Forsäng, affärsområdeschef skola och högre utbildning, Microsoft Sverige.

Side by Side by El Sistema är ett av världens största musikläger för barn och unga, och det gäller också digitalt. Under det första pandemiåret 2020 samlade Side by Side: Digital uppemot 1000 barn och ungdomar från hela världen. I år siktar arrangören mot en liknande siffra och intresset är stort, speciellt från utlandet där deltagarna kommer från så skilda platser som Kina, Grekland, USA, Grönland och Brasilien.

– Digitaliseringen öppnar verkligen upp världen på ett helt annat sätt. Som Sveriges Nationalorkester ser vi det som vårt ansvar att föra vidare den klassiska musiken till barn och unga här hemma, men också att representera Sverige ute i världen. Att bjuda världen hem till oss och bygga musikaliska broar till varandra. Microsoft och Telia ser ut att kunna hjälpa oss med det på ett helt strålande sätt, säger Sten Cranner.

Telia har stöttat med teknisk rådgivning och support under planeringsfasen av lägret och kommer ha en Personlig Tekniker på plats i Göteborg under hela lägret.

– Det här är ett fantastiskt fint exempel på hur uppkoppling och digitala tjänster kan berika barns liv och hjälpa fler att ta del av digitaliseringens möjligheter. Vårt jobb är att se till att tekniken fungerar som den ska, så att lärare och elever kan fokusera på det som är viktigt för dem, musiken, säger Tobias Larsson, chef för Telias företagsaffär.

Om Side by Side

Side by Side by El Sistema är ett internationellt musikläger för barn och unga ca 6–23 år gamla. Lägret organiseras av Sveriges Nationalorkester Göteborgs Symfoniker, i samarbete med stiftelsen El Sistema Sweden. Årets läger är helt digitalt och det digitala lägret kallas Side by Side: Digital. Anmälan till Side by Side: Digital är öppen fram till 18 juni och görs på webbplatsen https://www.sidebysidegoteborg.se/

Side by Side: Festival Concert visas onsdag 23 juni kl 15.00 på gsoplay.se

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>