Hem NYHETER Bibliotek Uppsala får toppbetyg i internationell rankning

Bibliotek Uppsala får toppbetyg i internationell rankning

Publicerat av: Redaktionen

Stadsbiblioteket i Uppsala får toppresultat i en internationell rankning där bibliotek i EU bedöms utifrån bland annat service och tillgänglighet.

Stadsbiblioteket får betyget ”Excellent” med fem stjärnor av sex i Library Ranking Europes rankning av offentliga bibliotek.

Bibliotek Uppsala får toppbetyg i internationell rankning 3

Elva bibliotek i EU har fått det betyget varav åtta i Sverige – Stadsbiblioteket i Uppsala och biblioteken i Falun, Göteborg, Lidingö, Solna, Stockholm, Södertälje och Vallentuna.

– Vi är väldigt glada och stolta över utmärkelsen. Inte minst är det ett väldigt gott betyg till våra medarbetare och deras förmåga att möta våra besökare på ett både kunnigt och välkomnande sätt.

Vidare har vi under de senare åren byggt om Stadsbiblioteket och bland annat skapat ett helt nytt rum för unga, vilket varit mycket uppskattat, säger Mohammed Mekrami, tillförordnad bibliotekschef för Bibliotek Uppsala.

Library Ranking Europe är en internationell rankninglista över offentliga bibliotek i EU. Bakom projektet står två före detta bibliotekschefer, Maija Berndtson och Mats Öström, som vill kontrollera kvaliteten på bibliotek i Europa. Genom så kallade mystery shoppers, alltså anonyma kontrollanter, undersöks flera faktorer, som bibliotekets service och tillgänglighet, liksom lokalerna, bemötandet mot besökare och marknadsföring. Rankninglistan fungerar som ett verktyg för att stimulera utveckling av kvalitet och verksamhet i biblioteken.

– För oss som bor i Uppsala är det inte en nyhet att vi har ett fint stadsbibliotek med duktiga medarbetare, men det är roligt att detta nu uppmärksammas också internationellt. Kulturnämnden har genom åren valt att göra ett flertal investeringar som bidragit till Stadsbibliotekets goda rankning, och vi kommer fortsätta utveckla såväl Stadsbiblioteket som kommunens övriga biblioteksverksamhet, säger Peter Gustavsson (S), kulturnämndens ordförande.

Läs mer om Library Ranking Europe här.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>