En träningsmiljö helt baserad på datorsimulerad verklighet byggs upp i Härnösand
Hem TEKNIK En träningsmiljö helt baserad på datorsimulerad verklighet byggs upp i Härnösand

En träningsmiljö helt baserad på datorsimulerad verklighet byggs upp i Härnösand

Publicerat av: Redaktionen

Härnösand blir först i Norrland – VR-studion öppnar för träning, utbildning och underhållning

En träningsmiljö helt baserad på datorsimulerad verklighet byggs upp i Härnösand.

Pionjärsatsningen har fått namnet VR-studion och anläggningen är den första i sitt slag i Norrland.  Nu öppnar VR-studion för externa kunder.

VR står för virtual reality (på svenska: virtuell verklighet), en datateknik som simulerar verkliga eller påhittade miljöer och scenarier, och även låter användaren interagera i miljöerna. VR-tekniken kan användas för allt från underhållning till realistisk träning på svåra eller farliga arbetsmoment.

En träningsmiljö helt baserad på datorsimulerad verklighet byggs upp i HärnösandDen avancerade tekniska utrustningen känner inte bara av hur testpersonen rör sig i rummet utan kan också registrera kroppsspråk, tonläge och ordval, vilket gör det möjligt att träna på exempelvis social interaktion och konflikthantering.

Ett träningstillfälle inleds med att testpersonen får en kort bakgrundsinformation om tekniken och om scenariot. Sedan är det bara att ta på hjälmen som levererar syn- och hörselintrycken, och försöka lösa uppgiften i den datorsimulerade, tredimensionella miljön.

Bakom VR-studion står Lärcentrum på Härnösands kommuns arbetslivsförvaltning och Technichus Science Center, och studion finns i Technichus lokaler.

Studion har redan testats av grupper från olika verksamheter inom Härnösands kommun, och responsen har varit mycket positiv. Nu öppnar VR-studion för externa kunder.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>