Hem SKOLNIVÅ Hour of Code tar kodning till klassrummet

Hour of Code tar kodning till klassrummet

Publicerat av: Redaktionen

Den 4–10 december är det dags för årets stora datavetenskap- och kodningsvecka, Hour of Code.

Det årliga initiativet engagerar över 100 000 elever och lärare i Sverige att lära sig mer om programmering. Nytt för i år är en timmes kodning på temat ”Hero´s Journey” med Minecraft.

Hour of Code tar kodning till klassrummetDigital kompetens blir allt viktigare för dagens samhälle. I mars i år fattade regeringen beslut att införa programmering i skolans läroplan i syfte att stärka elevernas digitala kompetens.

Många organisationer och initiativ runt om i landet vill lyfta vikten av digitalt lärande. Föreningen Code.orgs årliga initiativ ”Hour of Code” inspirerar ungdomar världen över till att lära sig mer om datavetenskap och kodning.

I år hålls Hour of Code mellan den 4-10 december. Initiativet uppmuntrar skolor att hålla en timmas kodning som introduktion till datavetenskap med syftet att visa att alla kan lära sig grunderna i kodning och på sikt att öka mångfalden inom IT-branschen.

Nytt för årets Hour of Code är Code.org och Microsofts nya övningsprogam ”Hero’s Journey” i Minecraft: Education Edition. I det nya övningsprogrammet kan elever och lärare ta del av 12 utmaningar som lär ut baserna i programmering i form av bland annat loopar och felsökningar.

“Kodning är ett bra första steg för att lära sig mer om datavetenskap. Hour of Code är ett viktigt initiativ och en utmärkt startpunkt för lärare och elever att komma igång med kodning i skolan. I år vill vi nå ännu fler och få fler barn och vuxna att vidga sitt lärande inom datavetenskap”, säger Joke Palmkvist, affärsområdeschef skola och högre utbildning på Microsoft i Sverige.

Hundratals initiativ runt om i landet

En ny undersökning från IT- och telekombolagen visar att över 70 000 experter kommer saknas inom den digitala sektorn redan år 2022. En av flera åtgärder som föreslås för att minska bristen på ITkompetens är att ytterligare satsa på skolväsendets arbete med digitalisering. Syftet med Hour of Codes globala rörelse är att inspirera miljontals barn och ungdomar till att lära sig mer om just programmering och datavetenskap.

I Sverige har än så länge över 300 Hour of Code evenemang registrerats på Code.org. För att öka intresset för programmering hos barn och ungdomar kommer även Microsoft och den ideella föreningen Kodcentrum hålla ett event i Akalla. Den 5 december kommer 47 elever från årskurs 4 och 5 på Slättgårdsskolan att lära sig mer om programmering under det gemensamma Hour of Codeeventet.

”Hour of Code är något som vi verkligen ser fram emot varje år på Kodcentrum. Vi tycker att det är ett väldigt bra exempel på hur man kan komma igång med programmering och digitalt skapande i skolan. Det ska bli otroligt roligt att få besöka Microsoft tillsammans med eleverna från Slättgårdsskolan”, säger Ronnie Schmidt, generalsekreterare på Kodcentrum.

Kom igång med Hour of Code

I dagsläget har över 100 000 Hour of Code-event registrerats under datavetenskap- och kodningsvecka, världen över. Att delta i Hour of Code kräver ingen förkunskap och minimalt med förberedelsetid.

Tips till lärare! Få ut det bästa av Hour of Code:

  • Välj ut och förbered de övningar du vill göra tillsammans med din klass. Prova gärna att göra övningen själv innan du presenterar den för klassen.
  • Registrera din skola på https://code.org/, så syns ni på Hour of Code-kartan.
  • Testa tekniken och wi-fi-anknytningen i klassrummet innan lektionen börjar.
  • Alla har olika förkunskaper. Om en övning är klurig kan elever ta hjälp varandra innan de frågar läraren. Det kan även vara givande att lösa övningen två och två.
  • Förbered en extra övning för elever som är klara snabbt.
  • Ha roligt! Programmering ska vara kul och ge bra hjärngympa.

Läs mer om Hour of Code och hitta övningar på svenska här:

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>