Hem SkolNivåGymnasium Drygt 32 000 niondeklassare ska välja gymnasium

Drygt 32 000 niondeklassare ska välja gymnasium

Publicerat av: Redaktionen

Drygt 32 000 niondeklassare ska välja gymnasium

I år ska fler niondeklassare än någonsin i Storstockholm göra sin val till gymnasiet.

Den 22-24 november har dessa drygt 32 000 elever möjligheten att komma till Gymnasiemässan för att träffa gymnasieskolorna och andra aktörer, samt få information och inspiration inför gymnasiet. Totalt finns 169 utställare på plats.

Drygt 32 000 niondeklassare ska välja gymnasium

Gymnasiemässan, som varje år arrangeras på Stockholmsmässan i Älvsjö i samarbete med Gymnasieantagningen Storsthlm, är Sveriges största gymnasiemässa. Här får alla elever i årskurs nio chansen att träffa representanter från så gott som samtliga gymnasieskolor, så att de kan få information och ställa frågor om deras program. På plats finns även branschorganisationer, samt studie- och yrkesvägledare, redo att diskutera gymnasievalet som sker i februari. Också elever i åttonde klass och vid introduktionsprogram, liksom föräldrar och andra vårdnadshavare, är välkomna till Gymnasiemässan som har gratis entré.

Inspirerande scenprogram

På Gymnasiemässan finns även en scen där det kommer att hållas spännande och inspirerande föreläsningar. Ett axplock:
– ”Hallå där”. Louise Sandqvist och Mia Hageskog från Arbetsförmedlingen tipsar och framtidsspanar kring arbetsmarknaden. Hur kommer den att förändras? Vilka jobb och vilka kompetenser eftersöker arbetsgivare i framtiden?
– ”Föräldrarna ska väl inte lägga sej i – eller?”. Ingmar Andersson, studie- och yrkesvägledare, om hur föräldrar kan hjälpa på bästa sätt.
– ”Jag lever min dröm”. Caxton Njuki och Mohammed Mouaid berättar om hur du kan nå dina drömmar genom att skapa din egen verklighet.

Kunskap och nya perspektiv

Efter besöket på Stockholmsmässan i Älvsjö ska eleverna ha fått en bredare uppfattning om urvalet för att därefter kunna besöka Öppet hus hos de gymnasieskolor som de är intresserade av.
– Gymnasiemässan ger eleverna en överblick över alla utbildningar och skolor, men också en första chans att möta dem direkt. Den ger dem en möjlighet att träffa lärare och elever som kan svara på deras frågor. Besöket ska bidra till att öka elevernas medvetenhet och kunskap, ge dem nya perspektiv och väcka tankar inför valet, säger Charlott Rydén, chef på Gymnasieantagningen Storsthlm, regionens antagningskansli, som finns på plats för att svara på frågor om ansöknings- och antagningsprocessen.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>