Högskolan i Skövde växer och vill fortsätta att växa
Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Högskolan i Skövde växer och vill fortsätta att växa

Högskolan i Skövde växer och vill fortsätta att växa

Publicerat av: Redaktionen

Styrelsen för Högskolan i Skövde hade möte den 12 februari och fastställde lärosätets årsredovisning för 2020.

Högskolan i Skövde växer och vill fortsätta att växa

Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson med ordföranden i Högskolans styrelse Kerstin Norén

Av den framgår att Högskolan växte under förra året. Antalet helårsstudenter ökade med drygt 200.

Därmed börjar Skaraborgsområdet komma ikapp resten av landet när det gäller tillgång till högre utbildning.

– Regeringen gav oss ett ökat utbildningsuppdrag för att motverka de negativa effekterna av coronapandemin. Det gjorde att tillgången till högre utbildning i Skaraborg gick upp. Men Högskolan i Skövde behöver få möjlighet att fortsätta växa för att Skaraborgsområdet ska ha samma tillgång till högre utbildning som genomsnittet i landet, säger Högskolans rektor Lars Niklasson.

Central för övergången till högre utbildning

De extra utbildningsplatser som Högskolan fick under 2020 ska enligt regeringens budgetproposition dras tillbaka från och med 2022. Men i Högskolans långtidsbudget, som också fastställdes av styrelsen på mötet, argumenterar Högskolan för att utbildningsplatserna behöver få finnas kvar i Skövde.

– Långtidsbudgeten sänds till regeringen och där framför vi att Högskolan behöver få behålla de extra utbildningsuppdrag vi har för 2020 och 2021. Vi vill fortsätta växa också under perioden 2022 till 2024, säger styrelseordförande, Kerstin Norén.

Ett viktigt argument för tillväxt är den roll som Högskolan i Skövde spelar när det gäller att få människor att ta steget till en högre utbildning. 40 procent av de personer från Skaraborgsområdet, som de senaste 10 åren har påbörjat en högre utbildning, har startat sina studier på just Högskolan i Skövde.

– Det visar hur central Högskolan är för övergången till högre utbildning i vår delregion, säger Lars Niklasson.

Bättre resultat än budgeterat

Andelen externa medel av Högskolans totala forskningsintäkter gick ned med sju procent under 2020. Nedgången beror dels på att vissa större forskningsprojekt nu är avslutade, dels på att samhällsekonomin blev skakig i pandemins spår.

– En stor del av vår forskning sker i samproduktion med företag. När samhällsekonomin blev osäker tvingades många av våra partnerföretag att omprioritera och kunde inte delta i olika forskningsprojekt. Vi hoppas att andelen externa forskningsmedel stiger igen när pandemin klingar av, säger Lars Niklasson.

Högskolans ekonomiska resultat för 2020 blev cirka 10 miljoner bättre än budgeterat.

– Dessa 10 miljoner ska vi investera i fortsatt utveckling av Högskolan i Skövde, avslutar styrelsens ordförande Kerstin Norén.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>