I veckan landar boken Livsviktiga snack från Suicide Zero i brevlådan hos 116.974 hushåll runtom i landet där det bor en nioåring (född 2012).
Boken och tillhörande sajt hjälper föräldrar att lära sina barn att sätta ord på sina känslor, uttrycka hur de mår och be om hjälp när de behöver det – något som ökar chanserna till en god psykisk hälsa genom livet.
Livsviktiga snack är full med kunskap, tips och praktiska övningar som kan hjälpa föräldrar att rusta sina barn för livets många utmaningar och motgångar. Forskningen visar att barn som kan prata om känslor mår bättre. Det minskar risken för allt från frånvaro i skolan och missbruk till depression och självmord längre fram i livet. Boken riktar sig särskilt till föräldrar med barn från nio till tolv år, men kan användas av alla med barn och ungdomar i sin närhet.
Uppdaterat innehåll och intensifierat arbete
Initiativet, som är en del av Suicide Zeros suicidpreventiva arbete, lanserades för första gången förra året och blev redan då en succé. Nu har boken och sajten uppdaterats med nya tips och övningar och Suicide Zero håller på att intensifiera arbetet ytterligare. Bland annat kommer föreläsningar och utbildningar baserade på Livsviktiga snack att hållas under året, på olika platser i landet, ofta i samarbete med regionala och kommunala aktörer som exempelvis skolor.
– Det senaste året har vi sett oroande tecken på att allt fler barn och unga uppger besvär med sin psykiska hälsa. Som samhälle har vi ett gemensamt ansvar att göra vad vi kan för att våra barn och unga utrustas med de verktyg som krävs för att möta livets utmaningar. Alla vi som är vuxna, alltifrån föräldrar och släktingar till skolpersonal, fritids- och idrottsledare kan tillsammans göra stor skillnad. Livsviktiga snack är ett exempel på att det inte behöver vara så komplicerat att komma igång. Vi är fantastiskt glada att intresset för vårt material är så stort, säger Rickard Bracken, generalsekreterare på Suicide Zero.
På sajten livsviktigasnack.se finns allt material i boken samt en ständigt växande kunskapsbank med tips, kunskap och praktiska övningar – gratis för alla nyfikna. Boken är framtagen i samråd med ledande barnpsykologer, psykiatriker, läkare, kuratorer och forskare som Martin Forster, barnpsykolog, Ullakarin Nyberg, psykiatriker och suicidforskare samt Johan Andreen, specialistläkare i barn och ungdomspsykiatri. Projektet genomförs med stöd av bland annat Allmänna Arvsfonden.