Hem SKOLNIVÅEFTERGYMNASIAL UTBILDNING Från högskolestudier till examinerad redovisningsekonom på yrkeshögskolenivå

Från högskolestudier till examinerad redovisningsekonom på yrkeshögskolenivå

Publicerat av: Redaktionen

Allt fler som påbörjar studier på yrkeshögskolenivå har en bakgrund från en annan utbildningsform av eftergymnasiala studier, visar statistik från Myndigheten för yrkeshögskolan.

Flera studerande och alumner på Affärshögskolan har tidigare erfarenhet från studier på universitet/högskola innan de valde att läsa en yrkeshögskoleutbildning. Elin Gustavsson är en av dem.

Elin har nyligen tagit examen från Yh-utbildningen Affärsinriktad redovisningsekonom och innan dess studerade hon på högskola där hon läste arbets- och organisationspsykologi i tre år.

Vad är den största skillnaden mellan att studera på högskola och yrkeshögskola?

– Svår fråga, jag tycker att mycket är ungefär samma. På båda dessa utbildningar som jag gått har vi haft konsulter som utbildare. Det tycker jag ger mycket, när de är aktiva inom det område de undervisar i – de har koll på nyheter och förändringar. Men den största skillnaden är att på yrkeshögskola har vi LIA:n där vi har möjlighet att knyta kontakter med arbetslivet, både chefer och andra anställda på olika företag. Sedan så har jag lärt mig otroligt mycket väl ute på LIA:n, man förstår kopplingen mellan teorin och praktiken.

Vad är den största fördelen med yrkeshögskolan?

Från högskolestudier till examinerad redovisningsekonom på yrkeshögskolenivå

– LIA:n helt klart! Det är där du lär dig om hur teorin fungerar i praktiken. Du får snabbt en inblick i hur det är att arbeta inom det du faktiskt läser till, vilket kan vara svårt att förstår om du bara läser (teoretiskt) i flera år. Sen tycker jag att vår utbildningsledare är duktig och delaktig i hur det går för oss. Hon tipsar om jobb, företag och organisationer hör av sig till henne när de vill ha någon, både till LIA och jobb, och hon meddelar oss i sin tur.

Yrkeshögskolan ger fler människor möjlighet att hinna ”sadla om”

– Eftersom utbildningarna oftast är kortare än utbildningar på högskola/universitet, så ger det en möjlighet till fler att hinna ”sadla om”. De här yrkeshögskoleutbildningarna bygger också på att efterfrågan på arbetsmarknaden finns, vilket gör att det är lättare att få jobb efter examen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>