Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Välkänd astronom vidareutbildar Alingsås lärare

Välkänd astronom vidareutbildar Alingsås lärare

Publicerat av: Redaktionen

Astronomi är ett ämne som fascinerar och intresserar många, inte minst barn och ungdomar.

Därför hölls i veckan en inspirationsdag för pedagoger i Alingsås kommun om hur de kan väva in astronomi i olika skolämnen för att på så sätt skapa ytterligare engagemang och intresse under lektionerna.

Månlandningen, nyskapande teknik och rymdskepp. Allt det berördes när den välmeriterade astronomen Tom Callen under onsdagen inspirerade pedagoger i Alingsås kommun under en temaföreläsning om rymden.

Många elevers favoritämne

Välkänd astronom vidareutbildar Alingsås lärare

Tom Callen föreläser för pedagoger i Alingsås.

Bakgrunden till föreläsningen är att det är 50 år sedan månlandningen, något som bland annat den kommunala teknikskolan KomTek tidigare i år uppmärksammat och arbetat kring med elever från kommunens skolor.

Under veckan var det lärarnas tur att mot bakgrund av 50-årsjubileet få möjlighet att ta del av en inspirationsföreläsning om rymden. Tanken är att de på så sätt ska kunna väva in ämnet i sina egna lektioner och föreläsningar. För ämnet intresserar många unga berättar Cecilia Kleväng som är verksamhetsledare på KomTek.

— Det är viktigt att vi satsar på att inspirera och lyfta våra lärare, för att de i sin tur ska kunna inspirera våra unga att satsa på teknik. Just frågor som rör rymden brukar ligga högt upp på elevernas lista över favoritämnen och det är något många unga vill diskutera. Det är något vi vill att lärarna ska ta till vara på och vi hoppas att den här dagen ger dem verktygen för att göra just det!

Välkänd astronom och årets fysiklärare inspirerade

Onsdagens föreläsning var uppdelad i två pass : Astronomen Tom Callen höll i det första, han har bland annat arbetat på Smithsonian Institute och som varit med och byggt upp Cosmonova i Stockholm. Callen pratade om hur människan för 50 år sedan lyckades ta sig till månen.

— När jag gick i skolan så var den första astronauten i rymden och det påverkade mig. Så en del av framtidens arbete inom astronomi och forskning börjar verkligen redan i skolan. Rymden är framtiden och det finns mycket i detta som går att använda i många ämnen i skolan, säger Tom Callen.

Den andra av de två föreläsningsdelarna under onsdagen höll Jenny Jansson från Ludvika i. Hon har blivit utsedd till årets fysiklärare och arbetar bland annat med utbildningar knutna till European Space Agency, Europas motsvarighet till NASA. Hennes bidrag till dagen var att visa lärarna hur de kan använda sig av ungas intresse för astronom i ett brett spektrum av ämnen och hur de rent praktiskt kan föra in det i undervisningen.

— Jag hoppas att lärarna ska få inspiration som de kan föra vidare i klassrummen. Jag hade själv tyckt att det här var intressant om jag var barn. Det finns så mycket inspirerande och spännande med rymden, konstaterar Cecilia Kleväng.

”Viktigt och stimulerande”

En av de som deltog under onsdagens föreläsning var Jakob Olsson som är elevassistent på Nolhagaskolan.

— Det är jättebra med olika fortbildningar och det här känns väldigt viktigt och stimulerande. Jag har varit så förväntansfull inför dagen och tycker detta är jättebra!

Även Emelie Olsson som är lärare för F-3 på Kullingsbergsskolan deltog under föreläsningen.

— Rymden och astronomi tycker barnen är fascinerande så det här är en bra fortbildning. Rymden i allmänhet är kul och allt som har med det att göra gillar eleverna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>