Bristande utformning av stöd och ineffektiva insatser leder till ökade risker för att barn och unga med neuropsykiatriska eller intellektuella funktionsnedsättningar ska hamna i kriminalitet.
Det visar en ny rapport från Myndigheten för delaktighet, MFD.
Rapporten visar att dessa barn, särskilt i kombination med skolmisslyckanden, otrygga familjeförhållanden och social isolering, är särskilt sårbara för negativ påverkan och rekrytering till kriminella miljöer.
Barn och unga med funktionsnedsättning drabbas oftare av psykisk ohälsa, testar alkohol och droger i högre utsträckning och saknar i högre grad en meningsfull fritid, vilket ytterligare ökar utsattheten. Trots att svårigheter ofta identifieras tidigt får många inte rätt stöd i tid.
– Det är lite som att barn med funktionsnedsättning måste misslyckas rejält innan samhället sätter in stöd. Detta trots att man redan i förskolan eller till och med på BVC, har sett att barnet och kanske även föräldern, har svårigheter, säger Malin Ekman Aldén, generaldirektör på MFD.
Rapporten visar att bristen på tidigt och effektivt stöd förvandlar potentiella skyddsfaktorer som skola och fritid till riskfaktorer för många unga i utsatta miljöer. När skolmiljön inte anpassas efter barnets behov kan det leda till upprepade misslyckanden som i sin tur ökar risken för att dras in i destruktiva miljöer. Bristen på tillgängliga fritidsaktiviteter där barnet kan känna tillhörighet och sammanhang gör situationen ännu svårare.
MFD konstaterar att trösklarna till stöd för både barn och föräldrar ofta är för höga och att samhällets brottsförebyggande arbete måste bli bättre på att inkludera unga med funktionsnedsättning. Särskilt viktigt är att stärka tidiga insatser och att utveckla stöd till föräldrar.
– Det är tydligt att mycket mer behöver göras för att förebygga och stoppa den cyniska rekryteringen av unga med funktionsnedsättning i utsatta situationer. Vi behöver som samhälle söka fler och nya vägar för att klara detta, säger Malin Ekman Aldén.
Myndigheten för delaktighet arbetar främjande med funktionshinderspolitiken och guidar samhällets aktörer. Myndigheten följer utvecklingen inom olika samhällsområden och erbjuder stöd för genomförande och utveckling av verksamheter. Detta gör vi i nära samverkan med aktörerna och utifrån kunskap hos personer med egen erfarenhet av funktionsnedsättning.