Hem NYHETER Studenter tävlade om att hitta innovativa affärslösningar för Covid-19

Studenter tävlade om att hitta innovativa affärslösningar för Covid-19

Publicerat av: Redaktionen

I veckan deltog 15 studentlag i JIBS Entrepreneurship Challenge 2020, som i år ägde rum helt online på grund av coronavirusutbrottet.

Lagen fick i uppgift att komma på innovativa affärslösningar för företag som kämpar i skuggan av Covid-19.

”Genom att bygga på vår nuvarande men ofullständiga kunskap är din uppgift att presentera en affärsidé baserad på de nya entreprenöriella möjligheter som kan skapa ljus i skuggan av Covid-19.”

Studenter tävlade om att hitta innovativa affärslösningar för Covid-19

Vinnarna av JIBS Entrepreneurship Challenge 2020: från vänster Raghunandan Bangalore Rajanna, John Synnes, Vivien Ge och Julia Bomberg (på skärmen). Teamen tävlade via digitala länkar under alla 48 tävlingstimmar.

Det var den utmaning som studentlagen som tävlade i utmaningen fick ta del av på måndagen den 30 mars kl. 10.00.

De hade sedan 48 timmar på sig att komma fram till en lösning, göra en 7 minuters filmad presentation av sin pitch, och sedan skicka den till en jury bestående av representanter från Aktiestinsens stiftelse, Science Park och Jönköping International Business School (JIBS).

Under onsdagen valde juryn ut sex lag och dessa finalister fick genomföra onlineintervjuer. Vid 17.00 samma dag hade de äntligen valt ett vinnande lag, som tillkännagavs online.

En mobilapp blev den vinnande idén

Första priset på 60 000 kronor gick till studenterna Julia Blomberg, John Synnes, Vivien Geschwind och Raghunandan Bangalore Rajanna, för deras idé med en mobilapp skapad specifikt för en situation som coronavirusutbrottet.

Appen är en plattform där individer kan ansluta och erbjuda varandra hjälp – till exempel genom att köpa mat, erbjuda barnomsorg eller hjälpa till med olika ärenden. Juryns motivering kallade den vinnande idén för ”en omedelbar och enkel lösning för att hjälpa, genom att kombinera att bygga ’community’ med kraften i solidaritet och gigekonomin.”

– Jag är så glad att tävlingen kunde äga rum trots den rådande situationen. Jag tror att vi vann eftersom vår lösning var genomtänkt, vår kreativitet fanns i detaljerna och vi visade att vi kunde svara an snabbt under omständigheterna, säger Julia Blomberg, medlem i det vinnande laget.

Lag visade kreativitet i skuggan av Covid-19

– Årets tävling har varit helt i linje med Aktiestinsens anda och avsikter. Studenterna har visat både kreativitet och innovation när det gäller att tillhandahålla lösningar på den enorma utmaning som vi alla står inför. Lika viktigt har det varit att de har kunnat presentera sina lösningar med hållbara affärsmodeller, säger Sven Rydell, styrelseledamot i Aktiestinsens stiftelse.

Jerker Moodysson, vd för JIBS, imponerades också av studenternas förmåga att svara an på utmaningen och anpassa sig till årets digitala format.

– De har visat en fantastisk entreprenörsanda och engagemang. I år var det mycket som var annorlunda både i form och i fokus för utmaningen. Både arrangörerna från JIBS och JSA Entrepreneurship Academy såväl som de deltagande lagen har kunnat anpassa sig till den snabbt föränderliga situationen. Detta har verkligen varit en utmaning i linje med JIBS vägledande princip att vara ’responsible in action’,” säger Jerker Moodysson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>