Hem NYHETER Göteborgs universitet och Hello World! i unikt samarbete och erbjuder kurs i programmering för lärare i grundskolan

Göteborgs universitet och Hello World! i unikt samarbete och erbjuder kurs i programmering för lärare i grundskolan

Publicerat av: Redaktionen

Är du en lärare som vill få konkreta verktyg för att komma igång med visuell programmering i klassrummet?

Göteborgs universitet erbjuder tillsammans med den ideella föreningen Hello World!

en kurs i programmering för yrkesverksamma lärare, där båda parters kompetenser, resurser och erfarenheter från lärarutbildning och distansutbildning på universitetsnivå respektive programmeringsundervisning riktad till barn och ungdomar kombineras i ett unikt samarbete.

Kursen ger dig som lärare bästa möjliga introduktion till programmering i visuell miljö på en nivå och i ett tempo som är väl anpassat till dina förkunskaper. Innehållet i kursen sträcker sig från ett helhetsperspektiv på programmering, till praktiska övningar i blockprogrammering i Scratch och didaktiska perspektiv på programmering för unga, allt med ett fokus på att väcka kreativitet och skaparglädje med digitala verktyg.

Göteborgs universitet och Hello World! i unikt samarbete och erbjuder kurs i programmering för lärare i grundskolan

– Samarbetet är unikt då det är första gången en kurs hos oss utformas och genomförs av lärarstudenter tillsammans med lärare från Göteborgs universitet. Detta ger både en fantastisk förankring i att koppla kursen mot läraryrket och det som händer i klassrummet och samtidigt kunna säkra kvalitet och forskningsrön.

Ett spännande projekt där fysikdidaktik och programmering får diskuteras mellan kursdeltagare, lärarstudenter och forskare! säger Magnus Karlsteen, Docent och kursansvarig för kursen på Göteborgs universitet

– Vi blev hedrade och glada när Göteborgs universitet föreslog att vi skulle samarbeta. Det är exakt den här sortens erfarenhetsutbyte över sektorerna som behövs för att samhället ska klara omställningen till digital kompetens. Samarbetet är ett nytt grepp i vårt arbete att göra digitalt skapande tillgängligt för alla, vilket är en viktig demokratifråga! Här har vi hittat ett sätt att nå ännu bredare genom att bidra med vår erfarenhet till lärare och skolor, säger Maria Arneng, generalsekreterare för Hello World!.

Kursen är en kombination av självstudier online med teori och konkreta övningar, samt vid tre fysiska kursträffar i samband med Hello World!s meetupverksamhet för barn och unga. Målet är att skapa en inspirerande och inkluderande miljö för alla, oavsett tidigare erfarenhet och inställning till programmering. Efter kursen vill vi att du som lärare ska ha självförtroende och inspiration, och inte minst konkreta verktyg för att komma igång med programmering i ditt klassrum. Kursens omfattning är 5 högskolepoäng och ges på uppdrag av Skolverket inom ramen för arbetet med fortbildnings- och kompetenshöjande insatser till lärare inom programmering.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>