Hem EFTER PLUGGET Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt

Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt

Publicerat av: Redaktionen

Tekniska lockar fler besökare än någonsin tidigare– trots att det fysiska museet är stängt sedan snart sju veckor tillbaka.

Livevisningar, programserier, gästföreläsningar och tips på experiment att göra hemma har fått publiksiffrorna att öka i museets digitala kanaler.

Sedan museet stängde den 23 mars har Tekniska museets webbesök ökat med över 30%, och i sociala medier har fler än någonsin tittat och interagerat med det innehåll som publiceras.

Museet som bara några dagar innan stängningen öppnade utställningen Hyper Human ställde snabbt om verksamheten för att skapa innehåll för digitala kanaler.

Bland det innehåll som är mest populärt finns material för skolan, tips på experiment att prova på hemma, och programserien Gissa Saken, där arkivarien Lotta gör djupdykningar bland museets märkligaste föremål. Museets yogapass med roboten Alex som instruktör har också gjort stor succé i sociala medier.

Toppsiffror för Tekniska när museibesöket blivit digitalt

Livevisningar tar Tekniskas nya utställning Hyper Human till en uppkopplad publik.

Från och med helgen 9-10 maj öppnar Tekniska utomhus. Museet bjuder på visningar av mattelekparken, lek och lär med Maker Tour-gänget och gör vattenraketer och såpbubblor – allt på behörigt avstånd.Det finns grillkorv och fika i uteserveringen hos Tekniska by Pontus.

Läs mer om utomhusverksamheten och hur vi anpassar oss till rådande omständigheter på tekniskamuseet.se.

Så här kan du uppleva Tekniska museet – i klassrummet eller från soffan

Hela det digitala utbudet finns samlat på Tekniska museets webbsida, men kan också upplevas på Facebook, Youtube, Twitter, Linkedin, och Instagram.

 • Ta en digital visning i Hyper Human. Intendent Magdalena Tafvelin Heldner ger en guidad visning om tekniken som förstärker och förbättrar människokroppen i nya utställningen Hyper Human.
 • MakerMys lär dig göra stop motion-film, bygga kulbanor och koppla elektriska kretsar. Haka på museets pedagoger och gör tillsammans eller bli inspirerad att skapa något alldeles eget.
 • Gör robotyoga hemma i ditt vardagsrum. Träffa yogaroboten Alex som lär dig några enkla och några lite mer avancerade yogaövningar.
 • Gissa Saken med museets experter. Vem ljuger och vem talar sanning när vi plockar fram märkliga föremål ur samlingarna? Klura och vinn i tävlingsprogrammet ”Gissa saken”, som leds av Lotta från arkivet. Ett nybörjarkit för arkivarier står på spel för den som gissar rätt.
 • Med digitala lektioner får du uppleva museets utställningar hemifrån eller i klassrummet, på teman som spel och innovationer. Lektionen innehåller en kort filmad visning och övningar. Det finns möjlighet att ställa frågor live till experter i samband med att en ny lektion publiceras.
 • Livevisningar– museets explainers sänder livevisningar på Instagram flera dagar i veckan. Kolla kommande visningar på webben och följ med!
 • Experimentera hemma! Experiment är kul. Och det behöver inte vara svårt. Följ med när Denice Fix labbar i programmet LabbFix.
 • Följ en digital guide i Robots-utställningen. Science museums populära utställning Robots har lämnat Tekniska – men det går fortfarande att ta del av utställningen digitalt.
 • Vi bloggar om Hyper Human. Våra kunniga experter ger dig på djupet-insikt om prylarna som finns i Hyper Human-utställningen. Hur funkar till exempel ett artificiellt hjärta? Vilken var den första AI-datorn? Och vad kan man göra med ett hemmafixarkit för DNA-redigering?
 • Grunderna i Scratch – så gör du enkla dataspel. Vill du lära dig att programmera spel? Då har du chansen nu. Pedagogen Jenny visar grunderna.
 • ”Klart vi kan!” – både roligt och lärorikt. Margaux gör sitt bästa för att klura ut lösningar på Sebastians alla konstiga önskningar. Med lite tekniktricks går det mesta att lösa.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>