Ny studie: Kristianstads studenter har klarat sig lindrigare än andra under pandemin
Hem FORSKNING Ny studie: Kristianstads studenter har klarat sig lindrigare än andra under pandemin

Ny studie: Kristianstads studenter har klarat sig lindrigare än andra under pandemin

Publicerat av: Redaktionen

Högskolan Kristianstads studenter rapporterar att pandemin har haft mindre negativ påverkan på studierna än vad studenter vid andra lärosäten rapporterat.

De saknar personlig interaktion med sina medstudenter i lägre grad.

Och de har varit mer produktiva i studierna jämfört med innan pandemin. Karl Wennberg, professor vid Linköpings universitet, som genomfört studien, berättar om resultaten.

Hur mår Sveriges studenter under pandemin?

– Studenterna är oroade över pandemin men detta skiftar över tid. De var mer oroade i februari i år jämfört med motsvarande period förra året. Endast tio procent av studenterna har testats positivt med covid-19. Aningen fler, 14 procent, misstänker att de har varit smittade. Positivt är att majoriteten, cirka 70 procent av studenterna, inte blivit smittade av covid-19, samt att de tycker sig vara mer produktiva med studierna under pandemin, berättar Karl Wennberg, som tidigare har varit biträdande gästprofessor vid Högskolan Kristianstad.

– Dock! påpekar Karl. Svenska studenter i vår studie har även fått en negativ påverkan på det sociala livet, i termer av minskad campusnärvaro och andra personkontakter. De tycker också att den mentala hälsan har påverkats negativt.

Vad är det för en studie du och dina kollegor har gjort?

– Det är en enkätstudie som undersöker hur studenter vid svenska lärosäten ser på de rekommendationer som implementerats i Sverige under pandemin och hur väl de efterföljs.

Hur fick ni idén till studien och vilken är upprinnelsen?

– Vi genomförde en pilotstudie vid Linköpings universitet och nio utländska universitet, och kom sedan på att det borde göras en stor studie, vilket vi senare fick medel av Formas för att göra. Det blev en ganska omfattande enkätstudie som undersöker hur studenter ser på de svenska rekommendationerna, hur väl de efterföljs, samt hur de påverkats av dessa, förklarar Karl.

Vilka slutsatser drar du kring hur Högskolan Kristianstads studenter har påverkats av pandemin?

– Det är svårt att säga något generellt, understryker Karl. Detta är en svår situation för alla i samhället, men framför allt studenter, som oftast är unga och skall lära sig mycket nytt, har ett behov att träffa människor, både på campus och på fritiden.

– Det är dock positivt att många studenter i Kristianstad upplever en ökad studieproduktivitet genom distansarbete. Kanske är Högskolan Kristianstad bra på att organisera tillfällig distansutbildning vid reguljära campusprogram tack vare den långa erfarenhet av distanskurser som högskolan har sedan tidigare.

Er studie visar att Högskolan Kristianstads studenter inte saknar personlig interaktion med medstudenter i samma utsträckning som studenter vid andra lärosäten. Vad tror du det beror på?

– Det kan bero på flera faktorer, förklarar Karl. Exempelvis kan det redan finnas en etablerad lägre interaktion mellan vissa studenter om de har pendlat tillsammans till campus innan pandemin bröt ut. Och majoriteten av Högskolan Kristianstads studenter är ju som bekant pendlare.

Varför tror du Högskolan Kristianstads studenter har varit mer produktiva jämfört med innan pandemin?

– En uppenbar anledning kan vara att många sparar tidgenom att inte pendla. En annan anledning kan vara att tid frigörs från kompisnätverket på grund av rekommendationerna och restriktionerna, vilket innebär mindre nöjesaktiviteter. En tredje anledning kan vara att många studenter har förlorat tillfälliga extrajobb i restaurang- och tjänstesektorn, tror Karl.

Varför har pandemin haft mindre negativ påverkan på våra studenter än andra?

– Generellt sett är det viktigt beakta ökad studieproduktivitet genom distansarbete och om det sker på bekostnad på socialisering, som vi vet är viktigt för mental hälsa på både kort- och på lång sikt.

Varför tror du att Högskolan Kristianstads studenter upplever att deras medstudenter följer rekommendationerna med social distansering bättre?

– En faktor kan vara om den rådande smittonivån i Kristianstad med omnejd har varit lägre än i storstäderna under tiden enkäten pågick. Det kan också vara så att studenter upplever att deras medstudenter är mer ordentliga än de själva är. Och det kan också vara så att Högskolan Kristianstads studenter helt enkelt är mer ordentliga än till exempel studenter i Lund, säger Karl Wennberg med ett leende.

Study of students’ perceptions of Covid-19 recommendations – Formas project – a short preliminary report for HKR

 

Ny studie: Kristianstads studenter har klarat sig lindrigare än andra under pandemin

Karl Wennberg, professor i företagsekonomi vid Linköpings universitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>