Hem NYHETER Karlstad lanserar kampanj för att få barn att cykla till skolan

Karlstad lanserar kampanj för att få barn att cykla till skolan

Publicerat av: Redaktionen

Imorgon startar Karlstads kommuns utmaning Gå och cykla till skolan.

I utmaningen uppmuntrar kommunen alla elever att samla poäng genom att till exempel cykla istället för att bli skjutsade med bil.

Karlstad lanserar kampanj för att få barn att cykla till skolan

Cyklande barn och vuxen. Bild från Svenska cykelstäder.

Syftet är bättre hälsa för barnen, mindre utsläpp och säkrare trafikmiljöer vid skolorna.

På 1970-talet gick eller cyklade 90 procent av barnen i Sverige till skolan – idag är siffran nere på 52 procent. Inom projektet Min skolväg arbetar Karlstads kommun med att underlätta för barn att gå och cykla till skolan.

Det handlar både om fysiska åtgärder i trafikmiljöerna runt skolor men även genom att uppmuntra till nya vanor.

Satsning som får effekter på många plan

Med kampanjen Gå och cykla till skolan vill Karlstads kommun få fler att välja mer hälsosamma och miljösmarta färdsätt än bilen. Något som alla tjänar på i längden.

– En så enkel sak som att ta cykeln till skolan istället för att bli skjutsad kan få stora effekter för både barnen själva och omvärlden. Barn som cyklar presterar bättre i skolan, de kan skapa vanor för en aktiv livsstil som fortsätter in i vuxenlivet, det minskar bilberoendet och minskar utsläppen, förklarar miljöhandläggare Mikael Haster som ansvarar för kampanjen.

Alla får vara med

Under förra veckan fick vårdnadshavare till cirka 2 850 elever i förskolan upp till årskurs sex på nio olika skolor i Karlstad ett brev hem om kampanjen. De fick även ett poängkort som barnen själva kan fylla i för att hålla reda på hur många poäng de samlar ihop. Men alla barn i årskurs F-6 är välkomna att delta.

– Vi har skickat brev till vårdnadshavare som har barn i de skolor som redan deltar i projektet Min skolväg men vill gärna att fler är med. Poängkortet finns på karlstad.se/cyklatillskolan så alla som har barn i F-6 kan ladda ner sitt eget poängkort, säger Mikael Haster.

Poängkortet finns även att hämta i Samhällsbyggnadshuset och i bibliotekshuset.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>