Nu flyttar barnen in på förskolan med lägst klimatpåverkan i Sverige!
Hem SKOLNIVÅFÖRSKOLA Nu flyttar barnen in på förskolan med lägst klimatpåverkan i hela Sverige!

Nu flyttar barnen in på förskolan med lägst klimatpåverkan i hela Sverige!

Publicerat av: Redaktionen

Nu är det dags för barnen att flytta in på den nya förskolan Backa Kyrkogata 11.

Förskolan har byggts med målet att vara helt fossilfri och är pilot i Göteborgs Stads innovationsprogram Hoppet.

− Det känns väldigt inspirerande att komma till den här förskolan och vi ser fram emot att skapa en hållbar och klimatsmart förskola även i undervisningen, säger rektor Clara Jovic.

Bygget av Förskolan Backa Kyrkogata 11 är ett led i stadens arbete att bli en klimatneutral stad år 2030. Målet har varit att skapa en helt fossilfri byggprocess. Resultatet blev en minskad klimatpåverkan med 70 procent jämfört med bygget av en vanlig förskola, vilket gör den unik i Sverige. Förskolan har åtta avdelningar, plats för 144 barn och har ersatt tre tidigare förskolor i området. Miljö- och klimattänket på förskolan har varit med hela vägen.

− Vi har bland annat genomfört ett test med att återbruka möbler till förskolan och lyckats att få ihop 100 stycken. Det är höga krav på förskolemöbler när det gäller till exempel ergonomi, mått, funktion och säkerhet. Vi måste noga välja ut de möbler som är lämpliga att återbruka, säger Clara Jovic, rektor för förskolan.

Förskolan ska också bli så avfallssnål som möjligt genom att arbeta med metoden Avfallssnål förskola, som på olika sätt minskar onödigt avfall. Det kan till exempel vara att inte använda engångstossor, ta bort plastpåsar ur papperskorgar, använda flergångsburkar istället för gladpack för livsmedel och att minska matsvinnet.

Nu flyttar barnen in på förskolan med lägst klimatpåverkan i Sverige!− Vi kommer ha många möjligheter att fokusera på klimat- och miljöarbete i den pedagogiska verksamheten. Barnen är så nyfikna på sin nya förskola och har många frågor, vi utforskar den just nu och lär oss nya saker tillsammans, säger Clara Jovic.

En formell invigning av Förskolan Backa Kyrkogata 11 kommer att ske i april 2022.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>