Nya studier visar hur TikTok förändrar musikindustrin
Hem EFTER PLUGGET Nya studier visar hur TikTok förändrar musikindustrin

Nya studier visar hur TikTok förändrar musikindustrin

Publicerat av: Redaktionen

TikToks effekt på musikindustrin har varit fullständig.

Publiken upptäcker nya låtar och ljudtrender, och den framgången lever även utanför plattformen, eftersom låtar som blivit populära på TikTok snabbt tar sig till topplistorna.

Idag lanserar TikTok en serie studier som identifierar musikens kraft på TikTok, samt hur publiker interagerar med musiken på plattformen.

80 procent av de tillfrågade på TikTok uppger att de upptäcker ny musik på plattformen och att plattformen är nummer ett när det kommer till att upptäcka ny musik – mer än på andra digitala plattformar, streamingtjänster och via vänner. Över hälften (56%) av upptäckterna sker naturligt i för dig-flödet.

– Den nya forskningen visar att TikTok-musik tenderar att tas vidare utanför plattformen. Våra användare brukar ofta söka efter, streama och köpa de låtar som de hör under tiden de använder appen. Detta öppnar upp nya möjligheter för hela musikindustrin – och skapar ett nytt paradigm för delning, skapande och att hitta musik. I slutändan är ljud den nya hashtagen och den nya memen, säger Paul Hourican, Head of Music Operation UK på TikTok.

Nya studier visar hur TikTok förändrar musikindustrinGenom studierna har man kunnat identifiera tre huvudsakliga drivkrafter kring musikupplevelsen på TikTok: Att upptäcka, upptäckas och återupptäckas.

 

  1. Upptäck ny musik

Människor hittar ny musik genom trender, virala låtar och framväxande nya artister, som i sin tur får en inspirerad till att gilla, spara och dela musiken i appen. Upptäckandet stannar däremot inte på plattformen – människor som blir inspirerad av musiken på TikTok tar med sig entusiasmen även utanför appen.

Efter att ha lyssnat på ny musik, lägger nästan hälften av personerna på TikTok till låtarna i favoriter (47%), går in på artisternas profiler (46%) och börjar även följa artisterna på TikTok (43%). Detta har i sin tur framkallat en våg av nyupptäckta artister.

 

  1. Artister upptäcks
    Enligt studien så uppger fyra utav tio personer på TikTok att de upptäcker nya artister på plattformen. För nya artister kan TikTok hjälpa till att koppla ihop dem med nya publiker. Plattformen är demokratisk, så alla artister kan dela sina låtar och hitta sina fans. Till exempel hade ingen förutsett att upptäcka one man’s version av 1900-talets Sea Shanty. Men det som började som en simpel TikTok-video exploderade till att bli globalt igenkänt. En enda TikTok från en skapare har på egen hand återupplivat en hundra år gammal tradition och fört den vidare till en ny publik.

 

  1. Återupptäckande av gamla favoriter

Studien visar att människor på TikTok är mer benägna att dela en video om de känner sig nostalgiska av musiken i innehållet och över fyra av fem personer på plattformen uppger att nostalgiska ljud förbättrar och tillför värde till deras upplevelse. Remixer, remasters och klassiker har fått nytt liv på TikTok och äldre låtar som klättrar tillbaka till toppen av listorna är ett resultat av det. Efter att TikTok-skaparen Nathan Apodaca publicerade en viral skateboardingvideo till låten ”Dreams” av Fleetwood Mac, steg den 43-åriga låten till en andra plats på Rolling Stones topp 100. En av nyckelkomponenterna till varför detta var så framgångsrikt beror på att nostalgi är en drivkraft för trender på TikTok.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>