Hem NYHETER Kraven på skolan måste minska

Kraven på skolan måste minska

Publicerat av: Redaktionen

I dag har Skolverket presenterat sina stödinsatser till lärare, skolledare och huvudmän under coronapandemin.

Uppdraget kom från regeringen, och var redan från början omöjligt då regeringen valt att inte lätta på kraven för lärarna.

Det är därför med besvikelse som Lärarförbundet tar del av materialet, som inte på långa vägar är tillräckligt för att begränsa den arbetsbelastning som lagts på svenska lärare och förskollärare som just nu jobbar under extrema förutsättningar med stor sjukfrånvaro, oro och distansundervisning.

Kraven på skolan måste minska

Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet

Lärarförbundet har under pandemin tidigt påpekat behovet av att regeringen lättar på kraven på skolan. Det måste bli tydligt att vissa uppgifter som normalt åligger skolor och lärare inte kan prioriteras i nuläget. Till exempel bör det lättas på kraven på utvecklingssamtal och garanterad undervisningstid. Men resultaten har uteblivit och inga laglättnader har kommit till stånd.

Stödmaterialet som Skolverket nu presenterar är gediget men visar också svart på vitt hur många nya uppgifter som åläggs lärarna i ett extremt krisläge.

– Stödet är snarare en ny ”Att-göra-lista” för lärarna, som redan gör sitt yttersta för att kunna ge eleverna och barnen en fullgod undervisning. Det här riskerar att öka pressen på en redan hårt ansatt lärarkår. Regeringen måste nu ta sitt ansvar för att lätta på kraven för lärarna, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för Lärarförbundet.

Inte heller nämner Skolverket något kring hur personal i skola och förskola ska hantera de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tagit fram för att minska smittspridningen. Lärarförbundet kräver att riktlinjerna tydliggörs och blir tillämpbara i skola och förskola.

– Det är ingen som tror att vi snabbt tar oss ur denna pandemi. För att skolor och förskolor ska fortsätta kunna hålla öppet måste rektorer och huvudmän få mer stöd i hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer ska tillämpas och upprätthållas i en redan pressad situation, säger Johanna Jaara Åstrand.

Regeringen måste nu ta sitt ansvar – lägg inte mer press på lärare, förskollärare och skolledare utan lätta på de orimliga kraven, som riskerar att leda till arbetsrelaterade sjukskrivningar i en värld där lärarna redan i dag kämpar mot kraftiga nedskärningar.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>