Hem NYHETER Tre av fyra anser att skolan ska lära ut om pensioner

Tre av fyra anser att skolan ska lära ut om pensioner

Publicerat av: Redaktionen

Nio av tio svenskar mellan 25 och 65 år anser att privatekonomi borde vara en del i skolundervisningen.

En klar majoritet anser också att pensionskunskap borde läras ut i skolan. Det visar en ny undersökning från Fora.

Tre av fyra anser att skolan ska lära ut om pensionerDet är ingen nyhet att många tycker att det är svårt, tråkigt och ångestfyllt med pensionsfrågor och därför drar sig för att se över sin situation. Att Foras undersökning nu visar att folk vill lära sig mer om pension i skolan är positivt.

Foras undersökning visar att 91 procent instämmer helt eller delvis i att privatekonomi bör ingå i skolundervisningen. En klar majoritet, 75 procent, anser att även pensionskunskap borde ingå. Personer med endast grundskoleutbildning instämmer i högre grad både när det gäller privatekonomi och pensionskunskap, jämfört med personer med högre utbildning. Personer i åldern 55-65 år instämmer också i högre grad (85 procent) att pensionsfrågor borde finnas med i undervisningen.

-Resultatet är inte oväntat. Många som ringer till oss och ställer frågor gör det när pensionsåldern närmar sig. Men då är det egentligen för sent att göra något åt sin pension. Det är bra om man redan tidigt i yrkeslivet får upp ögonen för att det finns något som heter tjänstepension och förstår vad det är, säger Bodil Nelsson, Chef för Partsrelationer och Produkt på Fora.

-Genom att vara en del av nätverket ”Gilla Din Ekonomi” som drivs av Finansinspektionen bidrar Fora till att fler får viktig kunskap kring hur pensioner fungerar, avslutar Bodil Nelsson.

I undersökningen ställdes också frågan om hur man vill lära sig mer om pensionsfrågor.

I topp hamnar personligt möte med rådgivare (41 procent) tätt följt av en mobilapp som enkelt räknar ut pensionen (38 procent). 26 procent svarade kurs via arbetsgivaren.

Frågorna som ställdes

Fråga: I vilken grad instämmer du i följande:

Jag tycker att privatekonomi borde vara en del i undervisningen

Instämmer helt 64 %
Instämmer delvis 27 %
Varken instämmer eller tar avstånd 6 %
Tar delvis avstånd 2 %
Tar helt avstånd 1 %

Jag tycker att pensionskunskap borde vara en del i undervisningen

Instämmer helt 41 %
Instämmer delvis 34 %
Varken instämmer eller tar avstånd 16 %
Tar delvis avstånd 5 %
Tar helt avstånd 3 %

Fråga: Hur skulle du vilja lära dig mer om pensionsfrågor?

(Flera alternativt har kunnat anges)

Personligt möte med rådgivare 41 %
App i mobilen som enkelt räknar ut din pension 38 %
Kurs via arbetsgivare 26 %
TV-program som lär ut pension 14 %
Chatta med experter om pension 5 %
Datorspel som lär ut om pension 2 %
Kunskapstävlingar om pension 1 %
Annat 4 %
Inget av ovanstående 13 %

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes i september 2017 av Novus på uppdrag av Fora. 1003 personer i åldrarna 25-65 besvarade frågorna. Undersökningen gjordes via webbintervjuer bland Novus slumpmässigt rekryterade och representativa Sverigepanel.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>