Allt fler elever fixar sin gymnasieexamen
Hem SKOLNIVÅGYMNASIUM Allt fler gymnasieelever fixar sin gymnasieexamen

Allt fler gymnasieelever fixar sin gymnasieexamen

Publicerat av: Redaktionen

Den globala pandemin till trots visar gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden goda resultat från 2021.

Glädjande är att se hur många gymnasieelever som får sin gymnasieexamen.

– Flexibilitet har varit ett ledord under 2021, säger nämndens ordförande Alexander Torin (M).

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden arbetar mot tolv nämndmål för att säkerställa att rätt insatser görs för de områden nämnden ansvarar för. Årsredovisningen för 2021 visar att nämnden har god eller relativt god måluppfyllelse på alla nämndmålen. Det är dock tre områden som sticker ut lite extra.

En kunskaps- och tillväxtkommun

För gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden betyder det såklart väldigt mycket att få goda resultat på utbildningsområdet. Det är hela 8 av 10 elever på Karlstads gymnasieskolor inklusive introduktionsprogrammen (kommunala och fristående) som får sin gymnasieexamen inom fyra år. Den siffran är högre än riket där motsvarande siffra är 7 av 10 elever.

– Det är otroligt glädjande siffror och vi ser att de har ökat från år 2020, säger Alexander Torin (M).

Allt fler elever fixar sin gymnasieexamenPå vuxenutbildningen syns stora framgångar med konceptet kombinationsutbildningar där yrkesutbildning och språkutbildning integreras. Ett stort antal elever har efter avslutad utbildning gått direkt ut i arbete. Även på Karlstads teknikcenter och yrkeshögskolan går de flesta elever ut i arbete. Hela 90 procent av 2021 års elever fick arbete och 5 av 7 yrkeshögskoleutbildningar fick högsta betyg när de granskades. De övriga två fick näst högsta betyg.

– Att vi kan tillgodose behov hos näringslivet och samtidigt bidra till att alla de här personerna får arbete är fantastiskt, säger Alexander Torin (M).

En kommun för alla

Om en elev upplever trygghet eller inte styrs av olika faktorer och målet är såklart att alla elever inom verksamheterna ska uppleva trygghet. För att tillgodose behovet samarbetar gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen med flera verksamheter inom Karlstads kommun, Trygghetscenter och polisen.

– Det är viktigt att kunna se helheten och göra insatser där det behövs, säger Johan Kullander, skoldirektör för gymnasiet och vuxenutbildning.

I Skolinspektionens gymnasieenkät som genomfördes våren 2021 visar resultatet generellt på ett ökat positivt resultat jämfört med våren 2019. Bland annat svarar 92 procent av eleverna att de känner sig trygga i skolan och 85 procent svarar positivt på frågan om deras lärare ger killar och tjejer samma förutsättningar.

En miljösmart kommun

I skolköken pågår ett aktivt arbete för att minska klimat- och miljöpåverkan från livsmedel. Konkret syns arbetet på hur köken gör sina inköp, hur maten tillagas samt genom att minska matsvinnet. Under 2021 valdes Karlstads kommun ut att delta i Livsmedelsverkets och Vinnovas nationella projektet ”Ett nytt recept för skolmåltider”. Projektet ska utveckla framtidens skolmåltidssystem genom att hitta innovativa och hållbara lösningar.

– Det är väldigt spännande att Karlstad som en av fyra kommuner i Sverige får vara med och tänka nytt kring den resurs som skolmåltiden är, säger Johan Kullander.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>