Kurser om bredband och internet i Vikbolandet – mot digitalt utanförskap

I samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan har fiberoperatören IP-Only genomfört en rad studiecirklar i Sverige om fiber och internet. Nu har turen kommit till Vikbolandet.

– Detta är nästa logiska steg i digitaliseringen.  Efter att infrastrukturen är på plats vill vi kunna ge praktiska tips och knep hur man kommer igång och kan använda fiberns alla möjligheter, säger Pär Ljunggren, kommunansvarig på IP-Only.

I samband med fiberinstallationerna har Studieförbundet Vuxenskolan genom IP-Onlys försorg tidigare gett kostnadsfria studiecirklar i bland annat Vingåker och på flera orter i norra Sverige. Nu har turen kommit till Vikbolandet.

Kurserna vänder sig till alla boende i områden som antingen fått eller inom kort kommer att få fiberanslutning.

Deltagarna i kursen får lära sig vad fiber är, hur ett öppet och neutralt nät fungerar och om användningsområden bortom det så kallade triple play – internet, tv och telefoni.

– Detta är nästa logiska steg i digitaliseringen.  Efter att infrastrukturen är på plats vill vi kunna ge praktiska tips och knep hur man kommer igång och kan använda fiberns alla möjligheter. Tekniken betyder ingenting om den inte används. Snarare finns risker för ett digitalt utanförskap där vissa grupper i samhället inte kan använda den teknik som finns. Det är detta vi vill motverka med dessa utbildningar, säger Pär Ljunggren, kommunansvarig på IP-Only.

Den första studiecirkeln startar vecka 37 och genomförs i Östra Husby Bygdegård. Arrangörer är Studieförbundet Vuxenskolan på uppdrag av IP-Only. Anmälan görs på Studieförbundet Vuxenskolans hemsida.

– De tidigare kurserna runt om i Sverige har varit fullsatta, vilket inte är så märkligt då höghastighetsbredband via fiber verkligen gör skillnad för människor, inte minst på landsbygden. Vi ser ett stort intresse även I Vikbolandet och hälsar alla välkomna. Kom som du är, ingen förkunskap krävs, säger Lars-Olof Johansson på Studieförbundet Vuxenskolan Östergötland.